Skip to main content

ΒΕΠ: Το πρώτο Επιμελητήριο με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα

Το νέο επιχειρηματικό προαπαιτούμενο, το ανθρακικό αποτύπωμα, υιοθετεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς δείχνοντας το δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΒΕΠ αποτελεί πλέον το πρώτο Επιμελητήριο της Ελλάδος που λαμβάνει Πιστοποίηση ως Οργανισμός με «Ουδέτερο Ανθρακικό Αποτύπωμα», μετά τις άμεσες και μεθοδικές ενέργειες του Προέδρου του κ. Γεωργίου Παπαμανώλη – Ντόζα. 

Η τελετή για την απονομή της πιστοποιήσεως θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις έξι το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ανδριανός Μιχάλαρος» του ΒΕΠ. Έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, καθώς και ο τέως Ευρωβουλευτής των «Πράσινων» κ. Νίκος Χρυσόγελος. 

Κατ’ εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προφύλαξη από τη διασπορά του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19” η τελετή θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με φυσική αλλά και διαδικτυακή παρουσία. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολουθήσεως της τελετής από το κανάλι του ΒΕΠ στο YouTube.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας επισημαίνει: 

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς αφουγκράζεται τις ανάγκες των επιχειρήσεων για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επιδόσεώς τους και δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούν, κάνοντας πρώτο -ως θεσμικός φορέας του βιοτεχνικού κόσμου και των επαγγελματιών- υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία του, δηλαδή του ανθρακικού αποτυπώματός του. 

Από τη διαδικασία αυτή, το ΒΕΠ παρουσιάζει μια σειρά από οφέλη που θα έχουν προστιθέμενη αξία σε βιοτεχνίες, εταιρείες υπηρεσιών και επαγγελματίες που θέλουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρείν, όπως είναι η αναγνώριση δυνατοτήτων ενεργειακής εξοικονόμησης και βελτίωσης ενεργειακής επίδοσης, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η ανάδειξη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ταυτοχρόνως βελτίωση της εταιρικής εικόνας τους. 

Με την υιοθέτηση σύγχρονων προτύπων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθίσταται ευκολότερη η είσοδος σε νέες αγορές και η διείσδυση σε νέο αγοραστικό κοινό, τίθενται οι βάσεις για την αύξηση των εξαγωγών αφού αποτελεί πλέον αναγκαία συνθήκη η τυποποίηση και πιστοποίηση, ενώ με την απόκτηση ενός οικολογικού σήματος που θα συνοδεύει οποιοδήποτε προϊόν ή αποδεικτικό παροχής υπηρεσιών αυτομάτως θα τονώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστική ισχύς τους στην αγορά».