Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]
Οι.. ψίθυροι στους διαδρόμους στη Σύνοδο της COP26 για το κλίμα αυξάνονται όλη την εβδομάδα και γίνονται φωνές: Πού είναι η ΕΕ;
Ο παραδοσιακός ρόλος της Ευρώπης στη διαδικασία του ΟΗΕ για το κλίμα ήταν να οδηγήσει τη συζήτηση για τη φιλοδοξία τόσο εντός όσο και εκτός των αιθουσών συνεδριάσεων. Καθώς οι συνομιλίες μπαίνουν στις τελευταίες 24 ώρες, Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές μιας ισχυρής συμφωνίας στη Γλασκώβη. Όμως, σύμφωνα με πράσινες ομάδες, διπλωμάτες, παρατηρητές και συμμάχους, «η ΕΕ στη Γλασκώβη εμφανίστηκε αναποτελεσματική, περιορισμένη και μερικές φορές φαινόταν ανίκανη».
Ο Λούκα Μπεργκαμάσκι, ιδρυτής του ιταλικού think tank Ecco, δήλωσε στο Politico: «Υπάρχει αυτή η τεράστια αναντιστοιχία, οι διαπραγματευτές δέχονται συμφωνίες με χαμηλές προσδοκίες. Ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι οι ηγέτες που λείπουν. Η ΕΕ είναι σίγουρα ο ηγέτης που λείπει».
Η Λοράνς Τουμπιάνα, πρώην Γαλλίδα διπλωμάτης και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, είπε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα στη Γλασκώβη ήταν να υποστηρίξει η ΕΕ μια συμφωνία που θα έστελνε ένα μήνυμα στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι έπρεπε να κάνουν μαζικά ενίσχυση της ροής μετρητών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Τουμπιάνα ήταν καυστική, λέγοντας την Πέμπτη ότι, «Εάν η ΕΕ δεν ηγηθεί τώρα και δεν οικοδομήσει τον συνασπισμό υψηλών φιλοδοξιών που χρειαζόμαστε, κανείς άλλος δεν θα το κάνει».
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Τίμερμανς εξαπέλυσε επίθεση στην Τουμπιάνα, η οποία ήταν ένας από τους συντάκτες της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Η Λοράνς Τουμπιάνα τραγουδάει το ίδιο τραγούδι σε κάθε COP, οπότε δεν εκπλήσσομαι που το λέει αυτό», είπε ο Τίμερμανς. «Είναι στις διαπραγματεύσεις; Είναι με τις αντιπροσωπείες; Δεν είμαι σίγουρος. Λέει ότι δεν βλέπει την ΕΕ να ηγείται. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που ίσως δεν τα βλέπουμε να συμβαίνουν ακόμα».
Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ περήφανος» για τη διαπραγματευτική του ομάδα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Τουμπιάνα δήλωσε αργότερα στο Politico: «Είμαι εδώ, παρά τα όσα μπορεί να πει ο κ. Τίμερμανς».
Το σχέδιο παιχνιδιού της ΕΕ για την COP26 ήταν να βρει χρηματοδότηση για τις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής — ο Τίμερμανς είπε ότι την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προσαρμογής, «πάνω από τα τρία τέταρτα αυτό προέρχεται από την Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στη χρηματοδότηση της προσαρμογής».
Διαφορετικά, η ΕΕ πιέζει για μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών που θα κάνει τις χώρες – ιδίως την Κίνα – να ανακοινώσουν νέες περικοπές εκπομπών το επόμενο έτος.
«Όλη η ουσία που χρειαζόμαστε είναι εκεί που η ΕΕ είναι η ισχυρότερη», είπε ένας ανώτερος διαπραγματευτής από μια ευρωπαϊκή χώρα. «Αλλά κατά κάποιο τρόπο δεν σέρνουμε τους άλλους μαζί μας».
Το… τρίτο βιολί
Η ΕΕ παίζει το τρίτο βιολί στις συνομιλίες τώρα που οι ΗΠΑ μετά τον Τραμπ επιστρέφουν και είναι και πάλι ο κορυφαίος εταίρος της Κίνας.
Η θέση της δεύτερης θέσης της ΕΕ έγινε οδυνηρά εμφανής κατά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας αυτής της εβδομάδας που προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής δέσμευσης της Τετάρτης το βράδυ από τις δύο κορυφαίες ρυπογόνες χώρες του κόσμου για σύσφιξη της συνεργασίας τους για το κλίμα.
Αυτή η συμφωνία προέκυψε μετά από 30 τηλεδιασκέψεις μεταξύ των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Κίνας για το κλίμα Τζον Κέρι και Σίε Ζένουα, καθώς και καθημερινές συναντήσεις στο COP26, σύμφωνα με αναφορές.
Η τελική ανακοίνωση ήταν περισσότερο συμβολισμός παρά ουσία, αλλά η ευθυγράμμιση της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου εκλήφθηκε ως σήμα ότι μπορεί να υπάρξει κίνηση σε ορισμένα από τα βασικά διαπραγματευτικά ζητήματα. Μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, είπε ένας Κινέζος αξιωματούχος, διπλωμάτες από τις δύο χώρες ήταν κλειδωμένοι στις συνομιλίες στον χώρο και στο κοντινό ξενοδοχείο Radisson μέχρι «πολύ πέρα από τις 2 π.μ., περισσότερο ως τις 4 το πρωί». Η ΕΕ δεν προσκλήθηκε.
Η ύφεση της έριδας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον «ανοίγει χώρο για να ζητήσουμε περισσότερη δράση. Έχουμε 24 ώρες για να επιτύχουμε τη φιλοδοξία, την αξιοπιστία και την αλληλεγγύη στη Γλασκώβη», δήλωσε η Τουμπιάνα.
Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα είπε ότι είναι «κρίμα» που η ΕΕ θεωρείται ανενεργή. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά ικανοποιημένο με αυτά που έχουμε πετύχει», είπε. Αυτό είναι «ένα ζήτημα επικοινωνίας που πρέπει να διορθωθεί».
Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για την ΕΕ όταν την επικαλούνται για τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ λιγότερα από όσα τους αναλογεί και γι’ αυτό η ΕΕ δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι οι πλούσιες χώρες είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο – κρίσιμο για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας στη Γλασκώβη.
Μια ομάδα ανώτερων διπλωματών, ακαδημαϊκών και συμβούλων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστοί ως Friends of COP26, εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη καλώντας για μια συμφωνία που θα απαιτούσε την ΕΕ — η οποία έχει ήδη μερικές από τις πιο σκληρές κλιματικές νομοθεσίες και την πιο γενναιόδωρη χρηματοδότηση για το κλίμα συνεισφορές στον κόσμο — και άλλες πλούσιες χώρες για να ενισχύσουν περαιτέρω τις συνεισφορές τους σε μετρητά, να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να παράσχουν σαφείς δεσμεύσεις για μελλοντικούς χρηματοοικονομικούς στόχους.
Αυτό ενοχλεί τους Ευρωπαίους. Η Γερμανία, επί του παρόντος ο μεγαλύτερος εθνικός προμηθευτής χρηματοδότησης για το κλίμα, έχει αντισταθεί σε οποιαδήποτε δέσμευση να δώσει περισσότερα στο COP26, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, αρκετοί διαπραγματευτές και παρατηρητές σημείωσαν ότι η θέση της Γερμανίας παρεμποδίζεται επειδή η χώρα έχει μόνο μια προσωρινή κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει χαράξει μια κόκκινη γραμμή στην ώθηση των αναπτυσσόμενων χωρών να αποσπάσουν μέρος των εσόδων από τα διεθνή συστήματα εμπορίας εκπομπών για το ταμείο προσαρμογής. Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης απωθήσει τα αιτήματά τους για ένα σύστημα αποζημίωσης των ευάλωτων χωρών όταν πλήττονται από καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα.
Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Τίμερμανς εξαπέλυσε επίθεση στην Τουμπιάνα, η οποία ήταν ένας από τους συντάκτες της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Η Λοράνς Τουμπιάνα τραγουδάει το ίδιο τραγούδι σε κάθε COP, οπότε δεν εκπλήσσομαι που το λέει αυτό», είπε ο Τίμερμανς. «Είναι στις διαπραγματεύσεις; Είναι με τις αντιπροσωπείες; Δεν είμαι σίγουρος. Λέει ότι δεν βλέπει την ΕΕ να ηγείται. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που ίσως δεν τα βλέπουμε να συμβαίνουν ακόμα».
Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ περήφανος» για τη διαπραγματευτική του ομάδα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Τουμπιάνα τηλεφώνησε αργότερα στο Politico και είπε: «Είμαι εδώ, παρά τα όσα μπορεί να πει ο κ. Τίμερμανς».
Το σχέδιο της ΕΕ για το COP26 ήταν να βρει μετρητά για τις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής — ο Τίμερμανς είπε ότι την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προσαρμογής, «πάνω από τα τρία τέταρτα αυτό προέρχεται από την Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στη χρηματοδότηση της προσαρμογής».
Διαφορετικά, η ΕΕ μένει υπό το ραντάρ και πιέζει για μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών που θα κάνει τις χώρες – ιδίως την Κίνα – να ανακοινώσουν νέες περικοπές εκπομπών το επόμενο έτος.
«Όλη η ουσία που χρειαζόμαστε είναι εκεί που η ΕΕ είναι η ισχυρότερη», είπε ένας ανώτερος διαπραγματευτής από μια ευρωπαϊκή χώρα. «Αλλά κατά κάποιο τρόπο δεν τραβάμε τους άλλους να μας ακολουθήσουν».
Λάθη, παρά την εμπειρία
Παρά τη βαθιά εμπειρία της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, υπήρξαν επίσης λάθη.
Σε μια συνάντηση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η Σαουδική Αραβία πέτυχε να αφαιρέσει τη γλώσσα που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα από μια συμφωνία για τη συμμετοχή του κοινού στις προσπάθειες για το κλίμα. Το επόμενο βράδυ, μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, διαμαρτυρήθηκε και κατηγόρησε το γεγονός ότι πολλές από τις πιο προοδευτικές χώρες δεν ήταν στην αίθουσα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το αφήσαμε να συμβεί», είπε στη διάσκεψη σε μια συναισθηματική ομιλία η Καμίλα Σεπέδα, γενική διευθύντρια για τις παγκόσμιες υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού και επικεφαλής διαπραγματευτής για το κλίμα του Μεξικού.
Αλλά η Σεπέδα αργότερα είπε στο Politico ότι περισσότεροι από ένας διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν παρόντες και παρέμεινε σιωπηλός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε γιατί.
Ερωτηθείσα για τον ρόλο της ΕΕ στο COP26, η Σεπέδα είπε: «Η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κλείσιμο φακέλων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει θυσία αρχών».
Ως ηγέτης στη διεθνή διπλωματία για το κλίμα, η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται οικολογικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ένωση θα χρειαστεί να κάνει κάποιες εκτεταμένες αλλαγές στις γεωπολιτικές της στρατηγικές εάν θέλει να θέσει τις οικολογικές επιταγές πάνω από άλλα συμφέροντα.
Παρά την εντυπωσιακή ηγετική της θέση σε επιλεγμένους τομείς δράσης για το κλίμα, η ΕΕ δεν έχει αναπτύξει μια οικολογική εξωτερική πολιτική πλήρους φάσματος. Στη μακροχρόνια ατζέντα για την κλιματική ασφάλεια, η ΕΕ δεν έχει να αφηγηθεί μια ιδιαίτερα καλή ιστορία, απλώς μια ελαφρώς λιγότερο κακή από άλλες δυνάμεις.