Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τη σημασία της προστασίας των νησιωτικών κρατών που είναι πιο ευάλωτα στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς ξεκίνησε μια διήμερη εκστρατεία στη Γλασκώβη για να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον αγώνα τους κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Τα νησιά στέλνουν ένα μήνυμα τώρα ότι αν δεν ενεργήσουμε — και δεν ενεργήσουμε με τόλμη — θα είναι πολύ αργά», είπε στην ομιλία του στην COP26.
Η παρουσία του Ομπάμα έρχεται ως μέρος επίδειξης δύναμης από αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμματέων του υπουργικού συμβουλίου και δεκάδων βουλευτών, οι οποίοι προσπαθούν σε όλη τη διάσκεψη για να υποστηρίξουν ότι η χώρα δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμά την κλιματική αλλαγή, ακόμη και όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ο Ομπάμα, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μεγαλώνοντας στη Χονολουλού, ξεκίνησε τη μέρα του σε μια συνάντηση για την ανθεκτικότητα των νησιών, καθισμένος δίπλα σε εκπροσώπους από τα Φίτζι, τη Γρενάδα και τις Νήσους Μάρσαλ.
Ο Ομπάμα επικαλέστηκε μια χαβανέζικη παροιμία που είπε ότι μεταφράζεται ως «ενωθείτε για να προχωρήσουμε μπροστά».
«Είναι μια υπενθύμιση ότι αν θέλετε να κάνετε κουπί με κανό, καλύτερα να κάνετε όλοι κωπηλασία προς την ίδια κατεύθυνση την ίδια στιγμή», είπε. «Κάθε κουπί πρέπει να κινείται από κοινού. αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε».
«Πρέπει να γίνουν θυσίες»
Ο Ομπάμα έγνεψε επίσης στις ελλείψεις των αναπτυγμένων χωρών που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Όλοι μας έχουμε δουλειά να κάνουμε. Όλοι μας έχουμε να κάνουμε θυσίες», είπε ο Ομπάμα σε περίπου 200 αντιπροσώπους και άλλους στην εκδήλωση των νησιωτικών εθνών. «Αλλά όσοι από εμάς ζούμε σε μεγάλα, πλούσια κράτη- όσοι από εμάς βοήθησαν στην επίσπευση του προβλήματος — έχουμε ένα πρόσθετο βάρος για να βεβαιωθούμε ότι συνεργαζόμαστε και βοηθάμε αυτούς που είναι λιγότερο υπεύθυνοι» για υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά «είναι πιο ευάλωτοι σε αυτή την κρίση».
Οι πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες ετησίως έως το 2020. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο να παρέχουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να προσφέρει 11,4 δολάρια δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2024.
Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος βοήθησε στη σφυρηλάτηση της Συμφωνίας του Παρισιού – καθώς και στις καινοτόμες ανακοινώσεις για το κλίμα με την Κίνα που άνοιξαν το δρόμο για αυτήν – θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής ομιλίας τη Δευτέρα το απόγευμα και θα μιλήσει με νέους που εργάζονται για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Στην απογευματινή του ομιλία, ο Ομπάμα πρόκειται να κάνει έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί από την υπογραφή του Συμφώνου του Παρισιού, ενώ παρακαλεί τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τις ομάδες πολιτών να ενεργήσουν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν τη θέρμανση εντός 1,5 βαθμού Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, που αποτελεί ένα κρίσιμο όριο.
Θα επικρίνει την Κίνα και τη Ρωσία για «επικίνδυνη απουσία της αίσθησης του επείγοντος» στη μείωση των δικών τους εκπομπών που καταστρέφουν το κλίμα, σύμφωνα με προετοιμασμένες δηλώσεις που είδε το Associated Press.
«Ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντικό να βλέπεις τους ηγέτες δύο από τις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, της Κίνας και της Ρωσίας, να αρνούνται ακόμη και να παραστούν στις διαδικασίες και τα εθνικά τους σχέδια αντικατοπτρίζουν αυτό που φαίνεται να είναι μια επικίνδυνη απουσία επείγοντος».
Αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν οι χώρες εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη Συμφωνία του Παρισιού, ο κόσμος θα ξεπεράσει αυτόν τον στόχο, με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιωτικά έθνη, είπε ο Ομπάμα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια των παλαιών ενεργειακών συστημάτων, των κεκτημένων συμφερόντων και της εσωτερικής πολιτικής.
Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και οπισθοδρομήσεις και καθυστερήσεις, αλλά «απλώς πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι» και «να καταπολεμούμε συνεχώς το πρόβλημα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Guardian