Την ανάγκη δραστικού περιορισμού των εκπομπών μεθανίου τονίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ,με αφορμή την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα , που πραγματοποιείται στη Γενεύη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου, μετά το CO2 και ο περιορισμός των εκπομπών είναι εξ ίσου σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το μεθάνιο ευθύνεται για το 20% των αερίων του θερμοκηπίου – και είναι πιο θανατηφόρο, βραχυπρόθεσμα, από το CO2. Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, περίπου το 50% της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι σήμερα οφείλεται στις εκπομπές μεθανίου.
Το μεθάνιο έχει σχετικά μικρή διάρκεια «ζωής» στην ατμόσφαιρα και η μείωσή του θα φέρει μια γρήγορη επιτυχία στην προστασία του κλίματος. Το φυσικό αέριο αποτελείται κατά 85% έως 90% από μεθάνιο. Μπορεί η καύση του να απελευθερώνει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, συγκριτικά με τον λιγνίτη , αλλά σε κάθε στάδιο παραγωγής και διανομής του οι εκπομπές μεθανίου ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική κρίση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν επεξεργαστεί μια «Παγκόσμια δέσμευση» για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου». Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Και επειδή έχει σχετικά μικρή διάρκεια δράσης στην ατμόσφαιρα, η μείωση φέρνει γρήγορη επιτυχία στην προστασία του κλίματος.
Η παγκόσμια αξιολόγηση των εκπομπών μεθανίου, τον Μάιο, έδειξε ότι η μείωσή τους κατά 45% μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου ήδη από το 2040.
Αλλά η παραγωγή του εξακολουθεί να αυξάνεται. Σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχουν τριπλασιαστεί, καθώς δεν γίνεται σχεδόν καμία προσπάθεια για την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων μείωσής του. Όπως προειδοποιεί η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC) για την κλιματική αλλαγή, σε βάθος εικοσαετίας, το μεθάνιο έχει 81 φορές μεγαλύτερη ικανότητα παγίδευσης θερμότητας συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα.