Η COP26 θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020. Η πανδημία καθυστέρησε τη συνάντηση. Ενδιάμεσα, η έκτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέδειξε ξεκάθαρα, τον περασμένο Αύγουστο, τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, έξι χρόνια μετά την επιτυχημένη σύνοδο κορυφής του Παρισιού.
Εάν οι υπογράφουσες χώρες ανέλαβαν νομική δέσμευση το 2015, με συναίνεση, να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη λιγότερο από δύο βαθμούς κάτω από την προβιομηχανική εποχή (από το 1850 έως το 1900) για το υπόλοιπο του αιώνα – και να επιδιώξουν τον στόχο του 1,5 βαθμούς -, η IPCC τους προειδοποιεί τώρα για μια ζοφερή προοπτική: στο χειρότερο σενάριο, εάν δεν ληφθούν μέτρα και οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό όπως μέχρι τώρα, η έκθεση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα θα ήταν μια αύξηση τέτοια που θα πολλαπλασίαζε επίσης την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων γεγονότων. «Βρισκόμαστε ξεκάθαρα αντιμέτωποι με μια κλιματική έκτακτη ανάγκη, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις πιο ευάλωτες χώρες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Για όλα αυτά, είναι σημαντικό να επιδείξουμε μεγαλύτερη φιλοδοξία», είπε η Πατρίσια Εσπινόσα, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις εκπομπές ρύπων
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε τις προετοιμασίες και τις διπλωματικές εργασίες για μια πολύ περίπλοκη σύνοδο κορυφής το 2019, της οποίας συμπροεδρεύει με την Ιταλία. Πολύπλοκη γιατί, σε αντίθεση με εκείνη του Παρισιού, δεν επιδιώκει έναν κλειστό και στρογγυλό στόχο όπως αυτός του ορίου 1,5 βαθμών κελσίου, που ήταν μέρος μιας διεθνούς συνθήκης. Η επιτυχία αυτής της συνόδου κορυφής πρέπει να μετρηθεί στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λεπτομέρειες των σχεδόν 200 συμμετεχουσών χωρών για την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την έναρξη μιας νέας εποχής πράσινης οικονομίας.
«Είμαι πολύ σίγουρος για την επιτυχία της COP26. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε την προεδρία, μόνο το 30% των συμμετεχόντων είχε δεσμευτεί για έναν στόχο ουδετερότητας του διοξειδίου του άνθρακα – το λεγόμενο καθαρό μηδέν -, τώρα είναι ήδη 80% και το ποσοστό αυξάνεται », είπε ο επικεφαλής της Συνόδου Άλοκ Σάρμα συνέντευξη Τύπου. Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης ανέλαβε επίσημα την προεδρία της συνόδου κορυφής, αλλά έχει ήδη διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας συναίνεση και συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα μετατρέψουν τη συνάντηση της Γλασκώβης σε διπλωματική επιτυχία. «Είναι μια πολύ περίπλοκη πρόκληση και μια ενιαία σύνοδος κορυφής δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά υπάρχει συναίνεση όλων των χωρών για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης », είπε ο Σάρμα.
Απόντες Σι Τζινπίνγκ – Βλάντιμιρ Πούτιν
Ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι παρόντες στην πόλη της Σκωτίας. Αλλά ο πρώτος, για παράδειγμα, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Και οι Ρώσοι διατήρησαν ενεργή διαπραγματευτική παρουσία τους μήνες πριν από τη συνάντηση. Και οι δύο δυνάμεις έθεσαν επιτέλους τον στόχο ουδετερότητας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2060. Δεν υπάρχει τόση φιλοδοξία όπως αυτή που επιδεικνύουν η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο (που έχουν δεσμευτεί για το 2050), αλλά ισοδυναμεί με την επισήμανση ότι δεν θέλουν να μείνουν έξω από τη διεθνή συναίνεση.
Η συσσώρευση επιμέρους εθνικών δεσμεύσεων για την επιτάχυνση των περικοπών εκπομπών μπορεί να συμβάλει στην τελική αίσθηση ότι η Σύνοδος στη Γλασκώβη ήταν χρήσιμη. Ή τη θέληση να εκπληρωθεί η υπόσχεση της ετήσιας χρηματοδότησης των φτωχότερων χωρών με 100.000 εκατομμύρια δολάρια, ώστε και αυτές να κάνουν την ενεργειακή τους μετάβαση. Ο Σάρμα διαβεβαιώνει ότι η βοήθεια, η οποία το 2019 μόλις έφτασε τα 80.000 εκατομμύρια, θα σταθεροποιηθεί από το 2023 στο ύψος των δεσμεύσεων. με άλλα λόγια ένα διεθνές σχέδιο αναδάσωσης που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη διαρρεύσει εύκολα στα σχετικά μέσα.
Η μεγάλη διαδήλωση ακτιβιστικών οργανώσεων θα περιοδεύσει στους δρόμους της Γλασκώβης το επόμενο Σάββατο, αλλά η παρουσία τους έχει ήδη γίνει αντιληπτή αυτό το Σαββατοκύριακο. Γοργόνες παγιδευμένες σε δίχτυα, δέντρα που καίγονται, ψαλμωδίες για την κλιματική δικαιοσύνη μέσα από μια πόλη με μαχητική ιστορία. Αν και, σε αντίθεση με άλλα χρόνια, οι πιο ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν ήδη καταλάβει ότι η πίεση στους πολιτικούς ηγέτες δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά ότι ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον όλων να επιτύχουν οι συνόδους κορυφής για το κλίμα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μικρές ή μεγάλες «επιτυχίες» που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα για τον οποίο ο χρόνος τελειώνει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El Pais