Skip to main content

Ισχνές οι «πράσινες» επενδύσεις για την ανάκαμψη μετά την πανδημία

Η καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο μικρό μέρος των σχεδίων ανάκαμψης στον κόσμο μετά την πανδημία της COVID-19, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά σήμερα για την προβλεπόμενη σημαντική ανάκαμψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επενδύσεις στις πηγές καθαρής ενέργειας -για παράδειγμα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή μέτρα ενεργειακής απόδοσης- αντιπροσωπεύουν μόνον το 3% των 16.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κινητοποιούνται από τα κράτη για να αντιμετωπιστεί η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού, υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε επικαιροποίηση του απολογισμού του που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Ιούλιο.

Ο αριθμός αυτός έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2% που είχε υπολογιστεί το καλοκαίρι, αλλά “παρ’όλα αυτά επιτρέπει να παραμένουν σε τροχιά αύξησης οι εκπομπές CO2, ενώ τη φετινή χρονιά θα υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην ιστορία”.

Η προειδοποίηση αυτή ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη απηχεί άλλες πρόσφατες προειδοποιήσεις ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να είναι πολύ πιο σημαντικές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει πλέον ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί για την διάθεση περίπου 470 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην καθαρή ενέργεια ως το 2030, ήτοι 20% περισσότερο από αυτό που προβλεπόταν τον Ιούλιο.

Ωστόσο μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στα σχετικά ενάρετα σχέδια ορισμένων ανεπτυγμένων χωρών (κυρίως ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία και Βρετανία) και σε αυτά αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες υστερούν αν και εκεί θα ήταν απαραίτητες αυτές οι πράσινες επενδύσεις.

Αυτό είναι “ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται μια παγκόσμια λύση”, κρίνει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και ζητεί “τολμηρά μέτρα για την κινητοποίηση και την κατεύθυνση των επενδύσεων καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε μεγάλη κλίμακα”.

Η ανάκαμψη μετά την πανδημία και το κλίμα θα βρίσκονται εξάλλου μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στην σύνοδο της G20 στις 30 και 31 Οκτωβρίου στη Ρώμη.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP