Skip to main content

Φιλόδοξη συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου άγριων ζώων

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οργανώσεις για την προστασία των άγριων ζώων μετά από την υπογραφή διακήρυξης με στόχο την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου.

Μεταξύ των δεκάδων χωρών που υπέγραψαν είναι πολλές από αυτές που βλέπουν τους πληθυσμούς απειλούμενων ζώων  που φιλοξενούν να συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, αλλά και ορισμένες από τις κυριότερες αγορές για προϊόντα από άγρια ζώα, όπως η Κίνα.

Μετά από δύο ημέρες κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων, στο Λονδίνο, παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου και των γιών του Ουίλιαμ και Χάρι, αρχηγοί κρατών, υπουργοί και υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι από 46 κράτη υπέγραψαν διακήρυξη, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα και δεσμεύσεις: ενέργειες για την απόσυρση παράνομων προϊόντων από την αγορά, ενίσχυση των προσπαθειών αστυνόμευσης και του νομικού πλαισίου για το λαθρεμπόριο, καλύτερη συνεργασία των αρχών με τις τοπικές κοινότητες κ.ο.κ.

«Πιστεύω ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μπορούν να αποτελέσουν σημείο καμπής και χαιρετίζω την ανάμειξη της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών, παρότι μένει να γίνει περισσότερη δουλειά», δήλωσε με την υπογραφή της διακήρυξης ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ως παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης προστασίας ειδών, ανέφερε τη μείωση του αριθμού των καρχαριών που θανατώνονται κάθε χρόνο προκειμένου τα πτερύγιά τους να μετατραπούν σε σούπα.

Ο Χέιγκ τόνισε ότι το εμπόριο ειδών άγριας ζωής δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική κρίση. «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια παγκόσμια εγκληματική βιομηχανία, δίπλα στα ναρκωτικά, τα όπλα και το trafficking», υπογράμμισε.

«Τροφοδοτεί τη διαφθορά και την ανασφάλεια και υπονομεύει τις προσπάθειες περιορισμού της φτώχειας και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά στις αφρικανικές χώρες.»

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, Αιθιοπία, Τσαντ, Μποτσουάνα, Ρουάντα και Ουγκάντα έκαναν τα αποκαλυπτήρια πρωτοβουλίας για την προστασία των ελεφάντων, που προβλέπει απόσυρση του ελεφαντόδοντου από την αγορά και απαγόρευση της εξαγωγής του στο εξωτερικό για εμπορικούς σκοπούς, για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Το WWF ήταν μεταξύ των οργανώσεων που χαιρέτισαν τη συμφωνία λέγοντας ότι «στέλνει ηχηρό μήνυμα πως το έγκλημα σε βάρος της άγριας ζωής είναι σοβαρό και πρέπει να τερματιστεί», όπως δήλωσε η επιστημονική σύμβουλος του βρετανικού παραρτήματος Χέδερ Σολ.

«Εξολοθρεύει πληθυσμούς ειδών και στοιχίζει τη ζωή σε φύλακες, συνιστά τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και αποσταθεροποιεί κοινωνίες ενισχύοντας τη διαφθορά.»