Skip to main content

Η Αυστραλία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ ​​Μόρισον, δημοσίευσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίτευξη μηδενικής ουδετερότητας έως το 2050 και ενημέρωσε την πρόβλεψη για το 2030 μεταξύ 30% και 35%, καθώς ετοιμάζεται να πετάξει στη Γλασκώβη για τη σύνοδο κορυφής COP26 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Όμως, αφού αντιμετώπισε εσωτερική αντίσταση από μέλη του Εθνικού Κόμματος – που είναι σε Συνασπισμό με το συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα – η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει τον επίσημο στόχο εκπομπών του 2030, διατηρώντας τη δέσμευση 26-28% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι.

Ο κ. Μόρισον χαιρέτισε το σχέδιο της Τρίτης ως έναν «πρακτικό τρόπο» για τον μηδενισμό των εκπομπών της Αυστραλίας έως το 2050, αλλά το σχέδιο έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του έργου μείωσης αποτελείται από περικοπές μέσω απροσδιόριστων «τεχνολογικών καινοτομιών» και «παγκόσμιων τάσεων», ενώ θα επιτευχθεί επιπλέον 20% μέσω ανεξήγητων αντισταθμίσεων.

Οι εκπομπές της Αυστραλίας είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο σε κατά κεφαλήν βάση και η χώρα υστερεί εδώ και πολύ καιρό συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το μοντέλο που στηρίζει το σχέδιο και κρατά μυστικές τις λεπτομέρειες του πακέτου -που υποσχέθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των υπηκόων για τον στόχο των μέσων του αιώνα.

Το σχέδιο – το οποίο προώθησε ο κ. Μόρισον ως «τον Αυστραλιανό τρόπο» (The Australian Way) – υποστηρίζεται από έναν ενημερωμένο τεχνολογικό οδικό χάρτη που δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε καθαρό υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας, χάλυβα χαμηλών εκπομπών και αλουμίνιο και δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Προσθέτει επίσης την ηλιακή ενέργεια εξαιρετικά χαμηλού κόστους ως νέα προτεραιότητα. Η συνολική επένδυση ανέρχεται συνολικά σε 20 δισ. δολάρια, είπε η κυβέρνηση.

«Δεν δεχόμαστε διαλέξεις από άλλους, που δεν καταλαβαίνουν την Αυστραλία. Η αυστραλιανή μέθοδος είναι το πώς το κάνεις, όχι εάν θα το κάνεις. Το θέμα είναι να το κάνεις», έγραψε ο Σκοτ Μόρισον.

«Δεν θα αθετήσουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στις τελευταίες εκλογές τροποποιώντας τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian