Τα τέσσερα σημαντικότερα νησιά των Βαλεαρίδων στοχεύουν στην επίτευξη 100% ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με σχετικό κλιματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα εξαρτώνται σήμερα από μία μονάδα άνθρακα για περίπου το 50% της ενέργειάς τους, με τις ανανεώσιμες πηγές να έχουν μερίδιο μόλις 2%.
Οι αρχές των Βαλεαρίδων επιθυμούν να αλλάξουν δραματικά το ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τον δημοφιλή προορισμό διακοπών ως ένα φάρο του βιώσιμου τουρισμού.
«Η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια θα έπρεπε να είναι ευκολότερη εδώ από ό,τι στην ηπειρωτική Ισπανία, γι’ αυτό είναι δική μας ευθύνη να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ζοάν Γκροϊθάρδ, ενεργειακός διευθυντής της περιφερειακής κυβέρνησης.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται και από μέλη της αντιπολίτευσης στο τοπικό κοινοβούλιο, όμως η επέκταση της ηλιακής και ηλιακής ενέργειας μέχρι στιγμής έχει εμποδιστεί από αντιρρήσεις για την οπτική και αισθητική επίδραση των έργων. Επίσης, η περιοχή βρίσκεται σε διαμάχη με τη Μαδρίτη, όπου το υπουργείο Ενέργειας απέρριψε ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου, το κλείσιμο του σταθμού άνθρακα Ες Μουρτεράρ μέχρι το 2025.
Η διαφωνία τους επικεντρώνεται στο προβλεπόμενο κόστος της μετάβασης. Βραχυπρόθεσμα, το φυσικό αέριο, που είναι ακριβότερο, αναμένεται να καλύψει το κενό που θα αφήσει το κλείσιμο της μονάδας άνθρακα. Υπάρχουν επίσης δαπάνες που συνδέονται με τις αναβαθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει ο σταθμός ανοιχτός πέρα από το 2020, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύπανση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο υπουργός Ενέργειας της κεντρικής κυβέρνησης, Ντάνιελ Νταβίλ, υποστηρίζει ότι η μετάβαση θα κοστίσει 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Μαρκ Πονς της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων με έδρα την Πάλμα της Μαγιόρκα, δήλωσε ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
«Στις Βαλεαρίδες, η διαφορά στο κόστος παραγωγής ενέργειας επιδοτείται και περιλαμβάνεται στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας όλων των Ισπανών πολιτών», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας. «Ως εκ τούτου, οι διάφορες ισπανικές διοικήσεις πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με την ενεργειακή πολιτική».
Οι Πονς και Γκροϊθάρδ αναμένεται να συναντηθούν με τον αρμόδιο Επίτροπο για το κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, για να ζητήσουν την υποστήριξή του. Ο Κανιέτε είναι μέλος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και συνέβαλε στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η επίλυση της διαφοράς μπορεί να προχωρήσει στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Η Ισπανία αναμένεται να δημοσιεύσει τις προσεχείς εβδομάδες ένα πολυαναμενόμενο εθνικό νομοσχέδιο για το κλίμα.