Skip to main content

Η συμφωνία στην Cop26 για το κλίμα θα είναι πιο δύσκολη από τη συμφωνία του Παρισιού, παραδέχεται ο Σάρμα

Η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στη Γλασκώβη τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολη από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δήλωσε ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα.

Ο Άλοκ Σάρμα που είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες που φιλοξενούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις μια εβδομάδα μακριά πριν την COP26, είπε ότι το καθήκον θα είναι να πειστούν σχεδόν 200 χώρες να εφαρμόσουν αυστηρές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη διατήρηση των αυξήσεων της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός 1,5 βαθμών, καθώς η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται.

 «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στη Γλασκόβη είναι στην πραγματικότητα πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Σάρμα σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, «αναμφίβολα δυσκολότερο σε σύγκριση με το Παρίσι σε πολλά επίπεδα».

«Αυτό που έκαναν στο Παρίσι ήταν εξαιρετικό, ήταν μια συμφωνία-πλαίσιο, (όμως) ένα μεγάλο μέρος των λεπτομερών κανόνων το άφησαν για το μέλλον», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι σαν να έχουμε φθάσει στο τέλος των εξετάσεων και απομένουν οι δυσκολότερες ερωτήσεις και εμείς δεν έχουμε πλέον χρόνο, καθώς οι εξετάσεις θα τελειώσουν σε ένα μισάωρο».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι περίπλοκες λόγω της εξέλιξης του γεωπολιτικού πλαισίου, την ώρα που το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν πιο τεταμένες σχέσεις σε σχέση με το παρελθόν με την Κίνα και τη Ρωσία, οι δύο πρόεδροι των οποίων δεν αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο.

«Τα αστέρια ήταν ενδεχομένως διαφορετικά ευθυγραμμισμένα πηγαίνοντας στο Παρίσι», σημείωσε ο Σάρμα.

Αλλά η Γλασκώβη δεν αντιπροσωπεύει την τελευταία ευκαιρία επίτευξης του στόχου 1,5 βαθμών κελσίου, πρόσθεσε. Οι χώρες θα μπορούσαν ακόμη να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους τα επόμενα χρόνια. «Εάν υπάρχει ένα κενό και μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένα χάσμα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε».

Η γεωπολιτική έχει επίσης αλλάξει σημαντικά τα έξι χρόνια από τις συνομιλίες στο Παρίσι, με τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να βρίσκονται πλέον σε χαμηλό επίπεδο. «Τα αστέρια ήταν ίσως διαφορετικά ευθυγραμμισμένα στο Παρίσι», παραδέχεται ο Σάρμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian και ΑΜΠΕ