Skip to main content

Οι αναπτυσσόμενες χώρες προχωρούν σε ταχύτερες περικοπές άνθρακα από τη Δύση

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται της εφαρμογής πολιτικών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Περίπου το 40% των 111 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ισχυρές πολιτικές για να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Τουρκίας.

«Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να έχει προτεραιότητα. Είναι ο πιο προφανής, φθηνός, εύκολος, και γρήγορος τρόπος για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε η Ρέιτσελ Κάιτ, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει ευθύνη να πράξει γρήγορα, επειδή αυτοί που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο είναι μερικές από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε, τόσο θα ανέβει η θερμοκρασία και θα πολλαπλασιαστούν οικονομικές απώλειες και τα προβλήματα υγείας», πρόσθεσε.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας με όνομα «Κανονιστικοί Δείκτες για τη Βιώσιμη Ενέργεια» (RISE) πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας με στόχο να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Αφρική είναι η ήπειρος με τη μικρότερη ηλεκτρική κάλυψη στον κόσμο, με περίπου 600 εκατομμύρια άτομα να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά περίπου το 40% των αφρικανικών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έχουν ισχυρές πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ορισμένες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την Κένυα, την Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική.