Skip to main content

Ινδία: 57% της ηλεκτρικής ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα ως το 2027

Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει τους κλιματικούς στόχους, για τους οποίους δεσμεύτηκε στην πρόσφατη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το 2027, τρία χρόνια νωρίτερα από την προθεσμία του 2030, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το δεκαετές ενεργειακό πλάνο της ασιατικής χώρας προβλέπει ότι το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας θα προέρχεται από μη ορυκτά καύσιμα το 2027, ενώ ο στόχος του Παρισίου ήταν 40% για το 2030. Η προβλεπόμενη βελτιωμένη επίδοση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το περασμένο έτος.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην κατασκευάσει νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα ως το 2027, αλλά ο υπουργός Ενέργειας, Παϊγιούς Γκογιάλ, πραγματοποίησε έκκληση στις μεγάλες δυτικές και ασιατικές οικονομίες να προσφέρουν κεφάλαια για την επένδυση σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η ιαπωνική τράπεζα Softbank έχει δεσμευτεί να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στον ινδικό τομέα ηλιακής ενέργειας, ενώ το Σεπτέμβριο ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF ανακοίνωσε την επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2027, η Ινδία έχει ως στόχο να παράγει 275 γιγαβάτ συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πέρα από τα 72 γιγαβάτ υδροηλεκτρικής και 15 γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας. Σχεδόν 100 γιγαβάτ θα προέρχονται από άλλες πηγές μηδενικών εκπομπών, ενώ η πρόοδος στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης αναμένεται να μειώσει την ανάγκη για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 40 γιγαβάτ μέσα σε δέκα χρόνια, αναφέρει το δεκαετές κυβερνητικό πλάνο.