Skip to main content

Κίνα: Δορυφόρος παρακολούθησης εκπομπών CO2 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Κίνα εκτόξευσε ένα δορυφόρο για την παρακολούθηση της ροής και της διανομής του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της.

Ο TanSat, βάρους 620 κιλών, εκτοξεύτηκε από τον κινεζικής κατασκευής πύραυλο Long March 2D από το διαστημικό κέντρο Τζιουκουάν στη βορειοδυτική έρημο Γκόμπι, σύμφωνα με τα κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο δορυφόρος, που σχεδιάστηκε από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, θα έχει σύγχρονη τροχιά με τον Ήλιο, σε ύψος 700 χιλιομέτρων από τη Γη. Ο TanSat θα παίρνει μετρήσεις του παγκόσμιου διοξειδίου του άνθρακα κάθε 16 ημέρες, με ακρίβεια τουλάχιστον 4 μέρη ανά εκατομμύριο, ώστε να παρέχει τα κατάλληλα ανεξάρτητα δεδομένα για τρία χρόνια για τη χάραξη πολιτικής της Κίνας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έμειναν σταθερές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2016, κυρίως χάρις στις προσπάθειες περιορισμού τους από την Κίνα.

Η Κίνα είναι η τρίτη χώρα μετά την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρακολουθεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με το δικό της δορυφόρο.

Η εκτόξευση έρχεται την περίοδο που μεγάλα τμήματα της βόρειας Κίνας αντιμετωπίζουν επίπεδα-ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διαταράσσοντας πτήσεις, κλείνοντας εργοστάσια και σχολεία, και αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν κόκκινες ειδοποιήσεις.

Ο πύραυλος του TanSat μετέφερε επίσης ένα νανο-δορυφόρο υψηλής ανάλυσης και δύο ακόμα νανο-δορυφόρους φάσματος για την παρακολούθηση της γεωργίας και της δασοκομίας.