Οι γυναίκες έχουν κάνει μεγαλύτερες αλλαγές στις προσωπικές τους συνήθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από ό, τι οι άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Φόρουμ των Γυναικών.
Το βαρόμετρο για την ισότητα των φύλων, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 10.000 άτομα στις χώρες της G20, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες – συχνότερα από τους άνδρες – άλλαξαν τη συμπεριφορά τους για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανακυκλώνοντας, αγοράζοντας τοπικά και μειώνοντας την κατανάλωση νερού και κρέατος.
Οι γυναίκες παρακινούνται επίσης πιο εύκολα από τους άνδρες να μειώσουν τις εκπομπές CO2, κατέληξε το Φόρουμ των Γυναικών-μεταξύ άλλων επειδή θα βελτιώσει τον πλανήτη και λόγω των ωφελειών για τις επόμενες γενιές.
Όσον αφορά άλλες ανισότητες μεταξύ των φύλων στην κλιματική αλλαγή, η έκθεση σημειώνει ότι οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή-ενέργεια, μεταφορές και περιβάλλον-είναι σε μεγάλο βαθμό άνδρες στη Γερμανία (79%), τη Γαλλία (71%), Ιταλία (78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (61%).
Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες στις χώρες της G20 ισχυρίζονται ότι έχουν αλλάξει συνήθειες για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Οι γυναίκες κινούνται πιο εύκολα από τους άνδρες να μειώσουν τις εκπομπές CO2. Υπάρχει μόνο ένα επιχείρημα που παρακινεί περισσότερο τους άνδρες: να φορολογούνται στο επίπεδο των εκπομπών τους.
Οι ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση έλαβαν 9.500 απαντήσεις στο ερωτηματολόγιό τους, που περιελάμβαναν 500 συνεντεύξεις σε καθεμία από τις 19 χώρες που απαρτίζουν την G20.
Το ζήτημα της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ανισότητας των φύλων χτύπησε το ενδιαφέρον για τους ερωτηθέντες, άνδρες και γυναίκες. Ενώ το 84% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων και η οικονομική ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει να αποτελούν σημαντική προτεραιότητα, ένας στους τρεις είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ποτέ πλήρης ισότητα στη χώρα τους.
Η έκθεση τεκμηρίωσε επίσης τις εκτεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid’19 στην ψυχική υγεία-με τις επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις γυναίκες.
Στην έρευνα, το 69% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν εξουθένωση, άγχος ή κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της πανδημίας, 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από ό, τι για τους άνδρες.
Λόγω της πανδημίας, σχεδόν το 80% των γυναικών δηλώνουν ότι «φοβούνται το μέλλον». Δύο στις τρεις μητέρες παρουσίασαν επίσης αύξηση του φόρτου εργασίας που δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico