Skip to main content

Γαλλία: Η δικαιοσύνη διατάσσει το κράτος να «επιδιορθώσει» τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Παρισιού δικαίωσε την Πέμπτη τέσσερις ΜΚΟ, που συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Η υπόθεση του αιώνα» και υποστηρίχθηκαν από περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια πολίτες.

Το κράτος πρέπει να «επιδιορθώσει» τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διέταξε η διοικητική δικαιοσύνη την Πέμπτη, σε μια νέα απόφαση κατά της κυβέρνησης για το θέμα.

«Είναι απαραίτητο να διατάξουμε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα που πιθανόν να αποκαταστήσουν τη ζημιά έως το επίπεδο του μη αντισταθμισμένου μέρους των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο του πρώτου προϋπολογισμού άνθρακα», αναφέρεται στην απόφαση.

Χρονοδιάγραμμα ως 31 Δεκεμβρίου 2022

Η απόφαση αφήνει την επιλογή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν «κατά την κρίση της κυβέρνησης», αλλά καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα, για εκπόνηση σχεδίου και λήψη μέτρων «έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, το αργότερο». Από την άλλη πλευρά, απορρίπτει το αίτημα των ΜΚΟ για χρηματική ποινή 78 εκατομμυρίων ανά εξάμηνο καθυστέρησης.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το δικαστήριο έκρινε για πρώτη φορά υπέρ των προσφευγόντων κηρύσσοντας το κράτος «υπεύθυνο» για τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού ή των «προϋπολογισμών άνθρακα».

Οι ΜΚΟ θέλουν να μηνύσουν το κράτος για την προστασία της βιοποικιλότητας

«Κερδίσαμε», έγραψαν στο Twitter κάθε η Σεσίλ Ντούφλοτ και ο Ζαν-Φρανσουά Τζούλιαρ, επικεφαλής της Oxfam και της Greenpeace France, δύο από τις καταγγέλλουσες ΜΚΟ. «Οι ηγέτες είναι τώρα ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να σεβαστούν τις κλιματικές δεσμεύσεις της Γαλλίας», έγραμε η Notre Affaire , ενώ για το Fondation Nicolas Hulot, τέταρτος καταγγέλλων, «η Γαλλία είναι καταδικασμένη να επιδιορθώσει τις συνέπειες της κλιματικής αδράνειας! »

Αυτή η απόφαση είναι η τελευταία σε μια σειρά που καταδικάζει το κράτος για τις αποτυχίες του στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τον Ιούλιο, σε ξεχωριστή απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, είχε ήδη διατάξει το κράτος να λάβει μέτρα έως τις 31 Μαρτίου 2022, επιτρέποντας την εκπλήρωση των δεσμεύσεών του για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Les Echos