Skip to main content

ΔΟΕ: Ανάγκη να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Της Μαρίας Βε

Η Γη θα πρέπει να τριπλασιάσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν ελπίζει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ασταθείς αγορές ενέργειας, δηλώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Ο ΔΟΕ, τονίζει ότι οι δαπάνες για τη μετάβαση σε ΑΠΕ, «παραμένουν πολύ μικρότερες» από ό, τι χρειάζεται για την ικανοποιητική κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης, ενώ ο κόσμος δεν επενδύει αρκετά για να καλύψει τις μελλοντικές του ανάγκες σε ενέργεια. 

Οι δαπάνες που σχετίζονται με τη μετάβαση αυξάνονται σταδιακά, αλλά παραμένουν πολύ μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακές υπηρεσίες με βιώσιμο τρόπο. 

Η παγκόσμια ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα, επιστρέφει σε επίπεδα προ-covid και η ενεργειακή φτώχεια έχει εκτοξευτεί, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου και πρωτόγνωρες διακοπές ρεύματος, πλήττουν νοικοκυριά και εργοστάσια. 

]Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρές προκλήσεις στο μέλλον, ο ΔΟΕ, με έδρα το Παρίσι, δημοσίευσε την ετήσια παγκόσμια προοπτική ενέργειας στις αρχές του έτους για να καθοδηγήσει τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 που ξεκινά αργότερα αυτόν τον μήνα. 

Η επικείμενη συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο τεστ της ετοιμότητας των χωρών να υποβάλουν νέες και πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 και μια ευκαιρία να δοθεί το σήμα για επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως. 

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές της ενέργειας 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά πολυετούς διάρκειας και οι εκτεταμένες ελλείψεις ενέργειας κατέκλυσαν την Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Επίσης, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων ανακάμπτει, καθώς οι κυβερνήσεις διευκολύνουν τους περιορισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, μαζί με τη βιοενέργεια, πρέπει να δημιουργήσουν μια σημαντική οντότητα για την ανάκαμψη των επενδύσεων.. «Οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα των επενδύσεων σε νέα παραγωγική ισχύ φέτος», σημειώνει ο ΔΟΕ.

Ωστόσο, η χρήση άνθρακα και πετρελαίου έχει προκαλέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και έτσι, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση, θα προστατεύσει καλύτερα τους καταναλωτές στο μέλλον. 

Άλλη μια παράμετρος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Γλασκώβη, είναι η μεταφορά χρηματοδότησης και υποστήριξης από τις πλούσιες χώρες στις λιγότερο ανεπτυγμένες, για να τις βοηθήσουν στην ενεργειακή μετάβασή τους, τονίζουν οι ειδικοί.

Καθυστέρει η επανάσταση

Ταυτόχρονα, πρόκληση είναι να περιοριστεί  η άνοδος της θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ, ενώ εάν η Γη παραμείνει στην τρέχουσα τροχιά της, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν 2,6C (4,7F) έως το 2100.

Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, ο ΔΟΕ αναφέρει ότι προβλέπεται χαμηλότερη ζήτηση και άνοδος καυσίμων χαμηλών εκπομπών που καθιστούν περιττά τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2021. Ωστόσο, τονίζει ότι θα απαιτηθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου στα δύο πιο συντηρητικά σενάρια και έδωσε συμβουλές για τον μετριασμό των κλιματικών επιπτώσεών τους. 

«Το σημερινό ενεργειακό σύστημα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.  Η επανάσταση για τις χαμηλές εκπομπές ρύπων έχει καθυστερήσει πολύ», δηλώνει ο ΔΟΕ. 

Με πληροφορίες από aljazeera