Θα μπορούσε ένα κοντέινερ να καλύψει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες απομονωμένων κοινοτήτων που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ή των πληγέντων από μια φυσική καταστροφή; Ένα βρετανικό start-up κατόρθωσε να χωρέσει μια ολόκληρη συστοιχία φωτοβολταϊκών μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο θα μπορούσε να σταλεί όπου υπάρχει ανάγκη και να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε λίγα λεπτά.
Η Φορητή Ηλιακή Μονάδα RollArray της Renovagen έχει ως άξονα μια συστοιχία εύκαμπτων φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία τυλίγονται και ξετυλίγονται κατά βούληση. Ανοίγοντας το – μήκους 6 μέτρων – κοντέινερ, αποκαλύπτεται το μεγάλο ρολό, ενώ στο «πακέτο» περιλαμβάνονται αντιστροφείς και μπαταρίες. Η καλωδίωση είναι προεγκατεστημένη και η συστοιχία μπορεί να συνδεθεί με ενσωματωμένα καλώδια τροφοδοσίας.
Οι εμπνευστές της μονάδας επισημαίνουν ότι η κατασκευή τους διαφέρει σε σχέση με άλλα φωτοβολταϊκά ρολά, καθώς το προϊόν τους δεν αποτελείται από μία μονάδα, αλλά είναι μια ολόκληρη συστοιχία ισχύος 300kW, η οποία μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε 30 λεπτά. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με εφεδρική γεννήτρια ώστε να παρέχει ρεύμα νυχθημερόν.
«Σε πολλά από τα μέρη που επισκεφθήκαμε, οι κοινότητες δεν είχαν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και εξαρτώνταν από ακριβές και βρώμικες γεννήτριες πετρελαίου. Ταυτόχρονα εγώ ταξίδευα έχοντας μαζί μου ένα φορητό φορτιστή των 10 βατ, ο οποίος φόρτιζε το κινητό και την κάμερά μου σε ολόκληρο το ταξίδι», δήλωσε ο Τζον Χίνγκλεϊ, ο απόφοιτος του Κέιμπριτζ που επινόησε το RollArray. «Ήθελα να διαπιστώσω εάν η ίδια αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε τιμές παρόμοιες με τις γεννήτριες που χρησιμοποιεί σήμερα ο κόσμος».
Ο Χίνγκλεϊ έχει ήδη εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση και τώρα προσβλέπει στη στήριξη αγγέλων επενδυτών, στοχεύοντας σε πρώτη φάση να αναπτύξει μια εκδοχή του κοντέινερ του για χρήση από το στρατό.