Skip to main content

Γιατί ο Πούτιν πίστεψε στην κλιματική αλλαγή;

Μετά από χρόνια αποχής από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τελικά επί τάπητος την κλιματική αλλαγή ως απειλή για την οικονομία της χώρας.

Η Ρωσία επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 πριν από δύο χρόνια, αλλά είχε κάνει λίγα μέχρι που ο Πούτιν ζήτησε την ανάπτυξη στρατηγικής για τον άνθρακα τον περασμένο Ιούνιο. Ένα μήνα μετά υπέγραψε έναν κλιματικό νόμο που δημιουργεί ένα πλαίσιο για τα πράσινα έργα και την ανάπτυξη του εμπορίου άνθρακα.

Με βάση την αλλαγή στην περιβαλλοντική στρατηγική της Ρωσίας, και σύμφωνα με πληγές που επικαλείται το Bloomberg, δεν αποκλείεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη φέρνοντας προτάσεις για να συγχρονίσει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη.

Τέτοιες κινήσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τον Πούτιν, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο, και μέχρι πρόσφατα υποτιμούσε τα κλιματικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, η Ρωσία σίγουρα δεν είναι εκεί που επιθυμούσαν οι δυτικές πρωτεύουσες, αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών.

Τι άλλαξε όμως στην προσέγγιση της Ρωσίας;

Η αλλαγή στάσης της Ρωσίας οφείλεται, σύμφωνα με αξιωματούχους, στη συνειδητοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρος της χώρας, είναι σοβαρά ταγμένη στην εφαρμογή των κανονισμών για τα όρια άνθρακα, που πιθανόν θα αναγκάσουν τις ρωσικές εταιρείες να πληρώσουν για υπερβολικές εκπομπές σε βασικούς κλάδους.

Το Κρεμλίνο βλέπει επίσης τα θέματα που αφορούν στο κλίμα  ως ένα από τους λίγους τομείς που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεών τους.

Επιππλέον, το κλίμα μπήκε ψηλά στην ατζέντα του Πούτιν λόγω της συνεισφοράς αξιωματούχων όπως ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν (ο οποίος προειδοποίησε τις μεγάλες ρωσικές μεταλλουργικές και τα ορυχεία ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εγχώριο φόρο άνθρακα) και ο επικεφαλής της Sberbank Χέρμαν Γκρεφ που τον έκαναν να συνειδητοποιήσει ότι οι μεγάλες εταιρείες αυξάνουν την εστίασή τους στις πολιτικές ESG.

Τι προτάσεις θα φέρει στη Γλασκώβη

Η ομάδα της Ρωσίας στη Σύνοδο αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα που περιλαμβάνουν πρότυπα για τον υπολογισμό των εκπομπών CO2 και την ικανότητα απορρόφησης των τεράστιων δασών της, καθώς και μια πρόταση για την αξιολόγηση της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης» ενέργειας στη μέτρηση του άνθρακα.

Πόσο μολύνει

Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής αερίων του θερμοκηπίου, απορρίπτοντας περίπου το 5% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Σχεδόν το 90% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνει η Ρωσία προέρχεται πηγές με εκπομπές άνθρακα, πάνω δηλαδή από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι περίπου 80%. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στη χώρα έως και 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.

Η Ρωσία είναι επίσης  Ρωσία μία από τις λίγες χώρες της Ομάδας των G20 που δεν στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα. Το βασικό σενάριο που ετοιμάζει η ρωσική κυβέρνηση για τον άνθρακα ως το 2050 προϋποθέτει αύξηση 8,2% στις εκπομπές κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες και υπολογίζει σε διπλασιασμό της εκτιμώμενης ικανότητας απορρόφησης των δασών της για να αντισταθμίσει την αύξηση.

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης

Το Κρεμλίνο ρισκάρει πολλά με την αλλαγή της στάσης του, δεδομένου ότι Πούτιν έχτισε τη βάση της πολιτικής του εξουσίας στην αναβίωση της μετασοβιετικής Ρωσίας ως «ενεργειακής υπερδύναμης» και βασίζεται στις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 35% του κρατικού προϋπολογισμού. Ολόκληρες περιοχές της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο εξαρτώνται από την παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα για την απασχόληση.

Παράλληλα η Ρωσία βλέπει τεράστια πιθανά κέρδη από τη τήξη των πάγων της Αρκτικής που επιτρέπει αυξημένη κυκλοφορία φορτίου κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας που συνδέει την Ασία και την Ευρώπη. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει στην οικονομία της δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές κάθε χρόνο.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν συμμερίζονται όλοι την στρατηγική της Ρωσίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg