Skip to main content

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν αύξηση το 2018

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 2% το 2018, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας, σύμφωνα με νέα μελέτη της ΜΚΟ Global Carbon Project.

Τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και τα ηλεκτρικά οχήματα, δεν επαρκούν ακόμη για να προκαλέσουν πτώση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και ακολουθεί πρόσφατη έρευνα που προειδοποίησε ότι η πρόοδος για τη μείωση των εκπομπών συμβαίνει πολύ αργά ώστε να αποφευχθούν καταστροφικά επίπεδα παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανία αναμένεται να είναι περίπου 2,7% το 2018, εκτιμά η έκθεση, με εύρος μεταξύ 1,8% και 3,7%, δεδομένης της κλίμακας αβεβαιότητας.

Τα νέα δεδομένα για το 2018, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να φτάσουν τους 37,1 δισεκατομμύρια τόνους το 2018, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ και σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξησης, μετά από τρία χρόνια σταθερότητας.

Οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές για το 2018 είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο χωρών κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή υπολόγισε ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% μέχρι το 2030 και να έχουν μηδενικό ισοζύγιο έως το 2050. Η νέα έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι κατευθυνόμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση.