Skip to main content

One stop shop για τις ανανεώσιμες πηγές

Τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για το σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανήγγειλε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το νέο σύστημα έκδοσης Βεβαιώσεων Παραγωγού της Αρχής.

Το πληροφοριακό σύστημα θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας και θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικό “one-stop shop” για τη διαχείριση της αδειοδοτικής διαδικασίας από τον επενδυτή. Με τον τρόπο αυτό η διαδικασία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, ενώ επίσης θα παρακολουθείται η πρόοδος του έργου και θα ελέγχεται η συμμόρφωση της χώρας ως προς τους ευρωπαϊκούς στόχους για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Ήδη το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Απλούστευση αδειοδότησης

Παράλληλα το ΥΠΕΝ προχωρά σε περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης με μείωση των δικαιολογητικών και κατάργηση διαδικασιών ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ για την αδειοδότηση των μονάδων.

Η κα Σδούκου ανέφερε επίσης ότι το Δεκέμβριο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί ο επόμενος κύκλος υποβολής αιτήσεων για νέες μονάδες ΑΠΕ.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις των επενδυτών για έκδοση Βεβαιώσεων (οι οποίες αντικατέστησαν τις άδειες παραγωγής). Το σύστημα της ΡΑΕ είναι διασυνδεδεμένο με το taxis, από το οποίο αντλούνται αυτόματα τα βασικά στοιχεία του επενδυτή, αλλά και με σειρά άλλων φορέων του Δημοσίου (π.χ. το σύστημα ΔΙΑΣ για τις πληρωμές, τη Διαύγεια για την ανάρτηση των βεβαιώσεων, τον ΔΑΠΕΕΠ για την πληρωμή του παραγωγού κ.α.) με τους οποίους οι συναλλαγές υλοποιούνται αυτόματα, χωρίς ταλαιπωρία των επενδυτών.

Μέσω του συστήματος αυτού όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας έχουν ήδη εκδοθεί Βεβαιώσεις για έργα συνολικής ισχύος 6,1 γιγαβάτ ενώ άλλα 16,1 γιγαβάτ έχουν προεγκριθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ