Λόγω της αύξησης της αποψίλωσης του δάσους στον Αμαζόνιο περίπου 12 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ακραίους καύσωνες το 2100, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Η αποψίλωση σε μεγάλη κλίμακα του Αμαζονίου σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ακραίους καύσωνες», προειδοποιεί η έκθεση του Focruz, της υπηρεσίας αρμόδιας για τη δημόσια υγεία, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE) και του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα των ερευνητών, το 2100 εκτιμάται ότι η θερμοκρασία στη βόρεια Βραζιλία θα αυξηθεί κατά 7,5 με 11,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις τρέχουσες θερμοκρασίες.
«Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Βραζιλία θα εκτεθούν σε αυξημένο κίνδυνο θερμικού στρες», εξηγεί η έρευνα.
Το «θερμικό στρες» μπορεί να προκαλέσει «ψυχικά προβλήματα, προβλήματα αφυδάτωσης και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να απειλήσει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και να οδηγήσει στον θάνατο».
«Σημείο χωρίς επιστροφή»
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα σημείο χωρίς επιστροφή μετά το οποίο η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου θα απειλήσει την επιβίωση των ανθρώπων. «Αν η αποψίλωση συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς, θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τον πολιτισμό», τονίζει ο Πάουλο Νόμπρε ερευνητής του INPE.
Η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου επιταχύνθηκε κατά πολύ από τον Ιανουάριο του 2019, υπό την προεδρία του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου. Από τον Αύγουστο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021, 8.712 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστράφηκαν στον Αμαζόνιο.
Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδέχεται να επιδεινωθούν ραγδαία και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των κατοίκων της βόρειας Βραζιλίας, που είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, προκαλώντας φαινόμενα «μαζικής μετανάστευσης».
Πηγή: ΑΜΠΕ