Skip to main content

Κύπρος: Παγίδες θανάτου για τα πτηνά οι βρετανικές βάσεις

Πάνω από 150 είδη πτηνών, δεκάδες εξ αυτών απειλούμενα, παγιδεύονται παράνομα στην Κύπρο είτε για να καταναλωθούν είτε ως παράπλευρες απώλειες. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (ΠΣΚ) και της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών (RSPB), οι βρετανικές βάσεις στη Μεγαλόνησο έχουν μετατραπεί σε «εστίες» παράνομης παγίδευσης και θανάτωσης.

Σύμφωνα με τον ΠΣΚ, στις βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, οι οποίες καλύπτουν συνολική έκταση σχεδόν 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εγκληματικές συμμορίες εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους με στόχο τη θανάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων πτηνών. Από το 2002, οπότε και οι δύο οργανώσεις παρακολουθούν στενότερα το φαινόμενο, η έκταση των παράνομων επιχειρήσεων παγίδευσης έχει αυξηθεί κατά 54%.

Για να προσελκύσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πτηνών, οι παγιδευτές δημιουργούν «λαβύρινθους» από δέντρα, στα οποία προσαρμόζουν δίχτυα, ενώ συχνά χρησιμοποιούν ακόμη και ηχομιμητικές συσκευές που αναπαράγουν καλέσματα πουλιών «μαγνητίζοντας» το θήραμα. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μόνο μέσα στο 2013, πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πτηνά θανατώθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο.

Στόχος των παγιδευτών είναι τα αμπελοπούλια, περίπου 20 είδη πτηνών που καταναλώνονται ως έδεσμα και πωλούνται προς περίπου 80 ευρώ τα 12. Η παγίδευσή τους είναι παράνομη με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και βάσει διεθνών συμβάσεων. Ωστόσο, μαζί με τα αμπελοπούλια,  συνολικά 152 είδη πτηνών, τα 78 εκ των οποίων απειλούνται με αφανισμό, παγιδεύονται σε δίχτυα και ξόβεργες με αποτέλεσμα και αυτά να καταλήγουν συνήθως στο θάνατο.

«Η Κύπρος αποτελεί έναν από τους κύριους μεταναστευτικούς διάδρομους που χρησιμοποιούν τα πουλιά κατά την μετανάστευση τους από και προς την Ευρώπη και την Αφρική. Υπό κανονικές συνθήκες, το γεγονός αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την έλευση σημαντικού αριθμού τουριστών κάθε χρόνο», εξηγεί στην ιστοσελίδα του ο ΠΣΚ. «Δυστυχώς όμως, η κακή φήμη που δημιουργείται στο εξωτερικό λόγω της μαζικής παγίδευσης και θανάτωσης πουλιών, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ευαισθητοποιημένοι τουρίστες να επιλέγουν διαφορετικούς προορισμούς για τις διακοπές τους.»

Η οργάνωση, η οποία στις αρχές του 2014 θα δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία της, έχει ήδη απευθύνει έκκληση στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου στις βάσεις, όπως μετέδωσε το BBC. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ήδη το θέμα αντιμετωπίζεται «με τεράστια σοβαρότητα» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όσο υπάρχει ζήτηση για τέτοια πιάτα, το πιθανότερο είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχίζονται».