Skip to main content

Μόλις τρεις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι απομένουν στον κόσμο

Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο ανακοίνωσε πως ο θηλυκός βόρειος λευκός ρινόκερος με το όνομα Νόλα πέθανε την Κυριακή το πρωί, μετά από μάχη με διάφορες ασθένειες.

Ο θάνατος της Νόλα σημαίνει πως πλέον απομένουν μόνο τρεις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι στον πλανήτη, όλοι σε ένα καταφύγιο στην Κένυα, όπου βρίσκονται υπό εικοσιτετράωρη ένοπλη φύλαξη από τους λαθροκυνηγούς.

Με ηλικία 41 ετών, η Νόλα θεωρείτο ηλικιωμένη και υπέφερε από μία σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης μίας βακτηριακής λοίμωξης και ενός επίμονου αποστήματος.

Την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και το ζώο έγινε απαθές.

«Τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση της Νόλα είχε επιδεινωθεί σημαντικά», αναφέρει η δήλωση του ζωολογικού κήπου. «Νωρίς το πρωί, η ομάδα πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει στην ευθανασία της».

Η Νόλα έφτασε στο Σαν Ντιέγκο το 1989 από έναν ζωολογικό κήπο της Τσεχίας και γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα ζώα του κοινού και του προσωπικού του πάρκου.

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Ανγκαλίφου, ένας αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος, πέθανε σε ηλικία 44 ετών στο ίδιο πάρκο, λόγω καρκίνου. Τον περασμένο Ιούλιο, η θηλυκή 31χρονη Ναμπιρέ έχασε τη ζωή της σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας μετά από ρήξη κύστης, με αποτέλεσμα πλέον να απομένουν μόνο τα δύο θηλυκά και το ένα αρσενικό στην Κένυα. Από τα τρία ζώα έχουν αφαιρεθεί τα κέρατα προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι λαθροκυνηγοί.

Σε αντίθεση με το νότιο λευκό ρινόκερο, το αναπαραγωγικό σύστημα του βόρειου λευκού ρινόκερου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και η μέτρηση του κύκλου οίστρου των θηλυκών πολύ δύσκολη.

Αυτό προκαλεί αξεπέραστες μέχρι τώρα δυσκολίες στην ανάπτυξη μίας επιτυχημένης μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης.

Προς το παρόν, ποσότητες σπέρματος και ιστού έχουν φυλαχθεί σε κατάψυξη. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η γονιμοποίηση ενός θηλυκού νότιου λευκού ρινόκερου με σπέρμα από ένα αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκερο.