Skip to main content

Κίνητρα σε δήμους για την ανακύκλωση

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την καθιέρωση της χωριστής συλλογής των αποβλήτων συσκευασιών (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί), τη δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα, τον εκσυγχρονισμό του τέλους ταφής για τους δήμους που «θάβουν» απόβλητα, τη μεταφορά των προστίμων που επιβάλλονται από την Ε.Ε. στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το βάρος τους φορολογούμενους, καθώς και την υποχρέωση όλα τα νέα κτήρια να διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που έχει θέσει από χθες και μέχρι 4 Δεκεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για «νομοσχέδιο τομή» με το οποίο η χώρα προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων.

Τι προβλέπει το ν/σχ

Ειδικότερα, υπό τον τίτλο «Προώθηση της Ανακύκλωσης – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/ 851 της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα (EE L 150/109) και 2018/852 της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (EE L 150/141)» το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

* Χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασίας: Έως τον Ιανουάριο του 2022 υποχρεώνονται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε 4 ρεύματα (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί): Κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, νοσοκομεία / κλινικές, λιμάνια, κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, πλοία, τράπεζες και καταστήματα εστίασης. Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα εντός των κτηρίων τους ή άλλων χώρων και εγκαταστάσεων για τα οποία φέρουν την ευθύνη λειτουργίας. Επιπλέον, θεσπίζεται η υποχρέωση των δήμων να εφαρμόσουν το προαναφερόμενο μέτρο σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού.

* Τα μεγάλα ξενοδοχεία άνω των 200 κλινών διασφαλίζουν έως τον Ιανουάριο του 2022 τη χωριστή συλλογή συσκευασιών, τουλάχιστον για τις πλαστικές, σε κάθε δωμάτιο και από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ όλα τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή, χαρτιού, συσκευασιών και αποβλήτων τροφίμων.

* Καθιερώνεται η χωριστή συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων στα νοικοκυριά από είδη καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα καθαρισμού (χλωρίνες κ.λπ.), τα βερνίκια, τα χρώματα κ.λπ. Οι δήμοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων αυτών, είτε στα πράσινα σημεία τους είτε σε οποιονδήποτε άλλο αδειοδοτημένο χώρο που υποδεικνύει ο οικείος ΦοΔΣΑ.

* Σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση 4 χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί). Σε κάθε νέο κτήριο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος για τη συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια). Έτσι, θα διευκολύνεται η χωριστή συλλογή, η εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω», αλλά και η μείωση των κάδων στον δρόμο.

Πληρώνω ή κερδίζω

Ακόμη με το νομοσχέδιο τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω» ή «κερδίζω όσο διαχωρίζω». Θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει -και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από την 01η.01.2021 εκσυγχρονίζεται, επεκτείνεται και καθίσταται εφαρμόσιμο το τέλος ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, με ποσό 15 ευρώ ανά τόνο, κλιμακούμενο ετησίως κατά 5 ευρώ και έως τα 35 ευρώ, το 2025.

Από τον Ιούλιο του 2022 ξεκινά η μετακύλιση προστίμων της Ε.Ε. -που επιβάλλονται κάθε χρόνο στη χώρα μας στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των στερεών ή υγρών αποβλήτων.
Θεσπίζεται στόχος επαναχρησιμοποίησης στα μπουκάλια. Ειδικότερα, έως τις 31.12.2030, το 30% των ποτών που διατίθενται στην αγορά θα προέρχεται από συσκευασίες που θα έχουν επαναχρησιμοποιηθεί.

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εστίασης υποχρεούνται: Να εξυπηρετούν τον καταναλωτή που φέρνει δική του επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία και να του κάνουν γι’ αυτό έκπτωση. 

Από την ίδια ημερομηνία, η συνολική ποσότητα των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων (υπολειμμάτων) από τα ΚΔΑΥ, θα χρησιμοποιείται ως δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αξιοποιείται ενεργειακά στην ενεργοβόρο βιομηχανία ή/και σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2025 υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς.