Skip to main content

Η Γερμανία ενισχύει τη χρηματοδότηση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη την αύξηση της χρηματοδότησης για τη λήψη μέτρων προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για το 2020.

Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 τοις εκατό μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη μιλάει για μία μείωση της τάξης του 32-35 τοις εκατό.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα 3,4 δισεκατομμύρια από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, οι επιδοτήσεις αυτές θα πολλαπλασιαστούν από τις επακόλουθες επενδύσεις από τη βιομηχανία.

Η Γερμανία ελπίζει ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν να αποφευχθούν περαιτέρω 62 με 78 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις. Περίπου 22 εκατομμύρια εξ αυτών θα πρέπει να γίνουν από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας που παράγουν ενέργεια με χρήση άνθρακα, δήλωσε ο Γκάμπριελ. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, πέρυσι περίπου το 45 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας δημιουργήθηκε με χρήση άνθρακα.

Η Γερμανία επωφελήθηκε από το κλείσιμο των παλαιών βιομηχανιών της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση του 1990, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 14 τοις εκατό μέσα σε μια δεκαετία. Από τότε, ο ρυθμός της προόδου επιβραδύνθηκε. Ωστόσο οι αυστηρές ρυθμίσεις και οι μεγάλες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφεραν ως αποτέλεσμα την μείωση κατά επιπλέον 11 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 και έπειτα.

Για να επιτύχει το στόχο της για το 2020, η Γερμανία θα πρέπει να τριπλασιάσει την τρέχουσα προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία πρόσθεσε πως η απόφαση της Τετάρτης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λίμα του Περού, ότι «μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία».

Εξάλλου το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχέδιο της Γερμανίας περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2022, και την παραγωγή του 80 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.