Skip to main content

Επιτυχής η εκκόλαψη του αυγού του γηραιότερου πτηνού του κόσμου

Το μεγαλύτερο σε ηλικία άγριο πτηνό του πλανήτη κατάφερε να εκκολάψει με επιτυχία ένα αυγό σε εθνικό καταφύγιο στη Χαβάη.

Το άλμπατρος με το όνομα Σοφία (Wisdom) είχε ήδη καταπλήξει τους επιστήμονες όταν εκκόλαψε αυγό το 2013, και τώρα, ακόμα πιο απίθανα, τα κατάφερε πάλι σε εκτιμώμενη ηλικία τουλάχιστον 65 ετών, όταν το μέσο πτηνό του είδους συνήθως φτάνει μέχρι τα 60 έτη. Τα άλμπατρος επιτυγχάνουν σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία πέντε ετών, αλλά συνήθως αναπαράγονται μεταξύ 7 και 10 ετών.

Ο νεοσσός με το όνομα Κούκινι, που σημαίνει αγγελιοφόρος σε τοπική γλώσσα των ιθαγενών της Χαβάης, εμφανίστηκε μέσα από το αυγό του την 1 Φεβρουαρίου, και ο πατέρας του παρέμεινε στη φωλιά για περισσότερο από δύο εβδομάδες ενώ η μητέρα κυνηγούσε και συνέλεγε τροφή.

Τα τοπικά άλμπατρος του είδους Phoebastria immutabilis αντιμετωπίζουν αρκετές απειλές για την επιβίωσή τους. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι το μπλέξιμο σε δίχτυα και άλλους αλιευτικούς εξοπλισμούς όταν βουτούν στη θάλασσα για να πιάσουν ψάρια. Σύμφωνα με μελέτη του 2001, περίπου 5.000 με 18.000 άλμπατρος σκοτώθηκαν εξαιτίας των παραγαδιών στο Βόρειο Ειρηνικό εκείνο το έτος.

Άλλες απειλές για τα άλμπατρος περιλαμβάνουν τη μόλυνση, την κατάποση πλαστικών, τη δηλητηρίαση από μόλυβδο, και γενικότερα την ανθρώπινη δραστηριότητα. Όσον αφορά τους χώρους ωοτοκίας, διάφορα χωροκατακτητικά είδη απειλούν σημαντικά τα αυγά και τους νεοσσούς του είδους.

Όπως οι άνθρωποι, τα ηλικιωμένα πουλιά παρουσιάζουν αδυναμία και δεν έχουν την ίδια αντοχή όπως όταν ήταν νεότερα. Αυτό αποτελεί απειλή για την υγεία τους, ειδικά όταν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Το 65χρονο άλμπατρος είναι τώρα υποχρεωμένο να βρίσκει τροφή για το νεοσσό της και δεδομένου ότι δεν είναι τόσο δυνατή πια, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικές απειλές στο περιβάλλον της, φοβούνται οι υπεύθυνοι του καταφυγίου.