Skip to main content

Πιθανή σύνδεση ρύπανσης της ατμόσφαιρας με εμφάνιση αυτισμού

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας ενδέχεται να αποτελεί παράγοντα εμφάνισης αυτισμού, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, παιδιά με διαταραχή αυτισμού είναι πιο πιθανό να είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ορισμένων τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας τους και των πρώτων δύο ετών της ζωής τους. Το εύρημα αυτό ενδεχομένως να εξηγεί την αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παιδιά έξι επαρχιών της νοτιοδυτικής Πεννσυλβάνια και παρουσιάστηκε σε περιβαλλοντικό συνέδριο στο Ορλάντο της Φλόριντα.

«Οι διαταραχές αυτισμού αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, και η εμφάνισή τους έχει αυξηθεί δραματικά στην περιοχή μας», δήλωσε η Έβελυν Τάλμποτ, επικεφαλής της έρευνας. «Παρά τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειές του, οι αιτίες του αυτισμού δεν έχουν γίνει ικανοποιητικά κατανοητές, ενώ ελάχιστες μελέτες λαμβάνουν υπ’ όψιν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες», πρόσθεσε.

Η Τάλμποτ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ αυξημένων επιπέδων χρωμίου και στυρολίου και εμφάνισης παιδικού αυτισμού, μία πάθηση που επηρεάζει ένα στα 68 παιδιά. Συνολικά εξετάστηκαν 217 οικογένειες με αυτιστικά παιδιά και τα δεδομένα τους συγκρίθηκαν με δύο διαφορετικές ομάδες ελέγχου.

Για κάθε οικογένεια εκτιμήθηκε η έκθεσή της σε τριάντα ρύπους που είναι γνωστό ότι προκαλούν ενδοκρινολογική διαταραχή ή νευροαναπτυξιακά προβλήματα, σύμφωνα με δεδομένα της Εθνικής Αξιολόγησης Τοξικών Αερίων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, το αν κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη, επίπεδο εκπαίδευσης και φυλετικά χαρακτηριστικά, και συμπέρανε πως τα παιδιά που εκτέθηκαν σε χρώμιο και στυρόλιο είχαν 1,4 έως 2 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού.