Skip to main content

Πύθωνας πραγματοποίησε παρθενογένεση

Ένας 11χρονος πύθωνας του ζωολογικού κήπου στο Λούιβιλ του Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών γέννησε έξι νεογνά χωρίς κάποιο αρσενικό φίδι να γονιμοποιήσει πρώτα τα αυγά.

Η παρθενογένεση του πύθωνα με το όνομα Θέλμα αποτελεί την πρώτη που καταγράφεται ποτέ στην ιστορία του μακρύτερου είδος φιδιού του πλανήτη.

Παρθενογένεση είναι η αναπαραγωγή χωρίς την παρεμβολή αρσενικού, σε ζώα τα οποία συνήθως απαιτούν δύο γονείς για να παραχθούν απόγονοι.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ζωολογικό κήπο τον Ιούνιο του 2012 αλλά τώρα μία νέα έρευνα αποκάλυψε πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε το αξιοσημείωτο αυτό περιστατικό.

Η Θέλμα ζει μαζί με έναν άλλο θηλυκό πύθωνα με το όνομα Λουίζ και δεν έχει έρθει σε επαφή με κάποιο αρσενικό εδώ και χρόνια. Έχει μήκος έξι μέτρα και βάρος 91 κιλά, και το καλοκαίρι του 2012 παρήγαγε 61 αυγά.

Τα αυγά καλύφθηκαν και επωάστηκαν από τη Θέλμα για δύο εβδομάδες προτού οι φύλακές της τα απομάκρυναν για να τα εξετάσουν.

«Η παραγωγή μη γόνιμων αυγών αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, για αυτό το προσωπικό του ζωολογικού κήπου εξεπλάγη όταν τα συγκεκριμένα αυγά εμφανίστηκαν να είναι γονιμοποιημένα και υγιή», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΜάχαν, επιμελητής εξώθερμων ζώων στο ζωολογικό κήπο.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του κήπου αποφάσισαν να εκκολάψουν τεχνητά μερικά από τα αυγά ώστε να επιβεβαιώσουν αν ήταν πράγματι γονιμοποιημένα. Στις 12 Σεπτέμβρη 2012 ο πρώτος από τους έξι υγιείς πύθωνες βγήκε από το αυγό του ζυγίζοντας 148,3 γραμμάρια.

«Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να βιώνεις κάτι τέτοιο από κοντά, κυρίως επειδή αυτό το γεγονός είναι πρωτοφανές για το συγκεκριμένο είδος», δήλωσε ο ΜακΜάχαν.

Η παρθενογένεση επιβεβαιώθηκε από εξέταση DNA της μητέρας και των παιδιών, η οποία έδειξε πώς δεν υπήρχε αρσενικό σπέρμα παρόν στη σύλληψη. Αντιθέτως κάποια από τα κύτταρα που παράγονται μαζί με το αυγό λειτούργησαν σαν σπέρμα και ενώθηκαν με το αυγό, πυροδοτώντας τη διχοτόμηση των κυττάρων. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως αυτομείξις.

Παραδόξως τα μικρά φίδια αποτελούν κλώνους της μητέρας μόνο κατά 50 τοις εκατό, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πατέρα. Τρία εξ αυτών έχουν τα ίδια σχέδια στο δέρμα τους, ενώ τα άλλα τρία έχουν πιο φωτεινές κίτρινες ρίγες.

Η παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη φιδιών αλλά και σε είδη πτηνών και καρχαριών. Η συγκεκριμένη ίσως προκλήθηκε από τη μακροχρόνια έλλειψη έκθεσης σε αρσενικούς πύθωνες.