Skip to main content

Έκκληση ερευνητών για νομιμοποίηση του εμπορίου κέρατος ρινόκερων

Μια ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της λαθροθηρίας που απειλεί τους ρινόκερους είναι… να νομιμοποιηθεί το εμπόριο των κεράτων τους. Όπως επισημαίνουν, η απαγόρευσή του έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η αύξηση της ζήτησης κέρατος για πολλούς σκοπούς – από τη χρήση σε διακοσμητικά εργαλεία μέχρι την παρασκευή δήθεν θεραπευτικών σκευασμάτων – έχει οδηγήσει τα θηλαστικά αυτά στο χείλος του αφανισμού. Γράφοντας στην επιθεώρηση Science, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, προτείνουν την αφαίρεση των κεράτων τους με όσο γίνεται πιο ανώδυνο τρόπο, με σκοπό τη νόμιμη διοχέτευσή τους στην αγορά.

Σήμερα υπολογίζεται ότι, κυρίως στη Νότια Αφρική και στη Ναμίμπια, υπάρχουν μόνο 20.000 λευκοί και 5.000 ρινόκεροι, ενώ το 2011 η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ανακοίνωσε τον αφανισμό του μαύρου ρινόκερου της Δυτικής Αφρικής. Οι προσπάθειες να πειστούν οι καταναλωτές κινεζικών σκευασμάτων ότι το κέρατο δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες, έχουν αποτύχει.

Σκοπός της δημοσίευσης στο Science είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, να πυροδοτήσει «σοβαρές συζητήσεις γύρω από τη νομιμοποίηση του εμπορίου», κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για το εμπόριο απειλούμενων ειδών, που άρχισε χθες στην Μπανγκόκ. «Η παρούσα κατάσταση αποτυγχάνει, όσο περισσότερο καθυστερούμε να νομιμοποιήσουμε το εμπόριο, τόσους περισσότερους ρινόκερους χάνουμε», δήλωσε στο BBC ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Δρ. Ντιούαν Μπιγκς.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η απαγόρευση του εμπορίου των κεράτων, το 1977, αύξησε την τιμή τους, η οποία πέρυσι εκτινάχθηκε στις 65.000 δολάρια ανά κιλό. Εάν ο άνθρωπος κατόρθωνε να «ξυρίζει» τα κέρατα, τα οποία αναπτύσσονται κατά 0,9 κιλά το χρόνο, ο κίνδυνος για τα ζώα θα ήταν ελάχιστος και οι απειλούμενοι πληθυσμοί θα ανακουφίζονταν.

Εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση των αυστραλών ερευνητών. «Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα της νομιμοποίησης του εμπορίου αυτή τη στιγμή γιατί δεν νομίζουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Κόλμαν Ο’ Κρίοντεν, ειδικός σε θέματα εμπορίου άγριας ζωής στο WWF. «Δεν πιστεύουμε ότι το νόμιμο εμπόριο θα έβαζε τέλος στην κρίση της λαθροθηρίας, πιστεύουμε ότι θα την επέτεινε.»