Skip to main content

Οι σκύλοι πράγματι αναγνωρίζουν τη φωνή του αφεντικού τους

Οι σκύλοι αποτελούν πιστό σύντροφο του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια, και τώρα επιστήμονες ισχυρίζονται πως απέδειξαν τη βάση αυτής της σχέσης, το γεγονός ότι ένας σκύλος μπορεί πράγματι να καταλάβει τη φωνή του αφεντικού του.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ ανακάλυψαν πως οι κατοικίδιοι σκύλοι επεξεργάζονται τη γλώσσα κατά ένα τρόπο παρόμοιο με τους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας τις παραγόμενες λέξεις που περιέχουν οι εντολές.

Ωστόσο οι διάφορες δοκιμές δείχνουν επίσης πως οι σκύλοι παρατηρούν ακόμα πιο διακριτικές πτυχές της ανθρώπινης επικοινωνίας, όπως το συναισθηματικό τόνο της ομιλίας και τις αλλαγές στον τονισμό και την ένταση της φωνής που επηρεάζουν το νόημα των λεγομένων.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές πτυχές της ομιλίας φέρονται να περνάνε από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, όπως ο άνθρωποι ευνοούν το δεξί ή το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ανάλογα με την περίπτωση.

Κατά τα πειράματα, μία ομάδα 25 σκύλων τοποθετήθηκε μεταξύ δύο ηχείων που έπαιζαν συνηθισμένες ηχογραφημένες εντολές. Λόγω της μορφολογίας του εγκεφάλου, αν ένας σκύλος έστρεφε το αριστερό του αυτί προς την πηγή του ήχου, τότε αυτό σήμαινε πως το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου επεξεργάζεται τον ήχο και αντίστροφα με το δεξί αυτί και το αριστερό ημισφαίριο.

Όταν η εντολή είχε επίπεδο, μη συναισθηματικό τονισμό, τότε τα σκυλιά στρέφονταν δεξιά, επικεντρώνοντας στις λέξεις και όχι τον τονισμό. Όταν οι εντολές είχαν υπερβολικό τονισμό και συναίσθημα, τότε τα σκυλιά στρέφονταν προς τα αριστερά.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι επεξεργάζονται την ανθρώπινη ομιλία με διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου, γεγονός που πιθανώς αποδεικνύει το γιατί έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ώστε να υπακούν τους ανθρώπους.

Η εντυπωσιακή αντιστοιχία μεταξύ σκύλων και ανθρώπων όσον αφορά την ημισφαιρική επεξεργασία ενδεχομένως αντανακλά μία συγκλίνουσα εξέλιξη, αν τα σκυλιά επιλέχθηκαν ώστε να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα φωνητικά σήματα κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης, καταλήγει η έρευνα.