Skip to main content

ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία «σνομπάρουν» τη διάσκεψη του Τζόνσον για το Κλίμα

Οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και  των ΗΠΑ θα «παρεκκλίνουν» όλοι τη συνάντηση για το κλίμα που φιλοξενούν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Ο Τζόνσον «θα πιέσει τις χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους» για μείωση των εκπομπών και χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες ενόψει των κλιματικών συνομιλιών COP26 τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Περίπου 15 ηγέτες αναμένονται στην αίθουσα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με αρκετούς ακόμη να συμμετέχουν ουσιαστικά. Η συμμετοχή θα κυριαρχείται από ηγέτες από χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά με λίγη δύναμη να την εμποδίσουν να συμβεί.

Οι επιβεβαιωμένοι παρευρισκόμενοι περιλαμβάνουν τον πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές Σεΐχη Χασίνα, τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μάρκες και αρκετούς ηγέτες από μικρά νησιωτικά κράτη. Θα είναι επίσης εκεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ούτε τον Ινδό Ναρέντρα Μόντι. Ο Τζο Μπάιντεν θα χάσει επίσης τη συνάντηση. Το δημόσιο πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ τον έχει στο παραλιακό του σπίτι στο Ντελάγουερ το πρωί της Δευτέρας. Το επόμενο απόγευμα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ. Και οι τρεις κλήθηκαν να παρευρεθούν.

Ανησυχία Γκουτέρες

«Είμαι πολύ ανήσυχος», είπε ο Γκουτέρες την Παρασκευή. «Επειδή πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, ειδικά χωρών, για παράδειγμα στην G7 και των χωρών των αναδυόμενων οικονομιών, του ομίλου BASIC», που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα «χτίσει εμπιστοσύνη». Αντίθετα, οι μεγάλες οικονομίες δεν θα εμφανιστούν.

Η Κίνα και η Ινδία αρνούνται μέχρι στιγμής να δημοσιεύσουν νέα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους. Η μετατόπιση αυτών των μεγάλων ρυπαντών είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του COP26 και η αποτυχία να γίνει αυτό ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ΟΗΕ είπε την Παρασκευή ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της θέρμανσης και πιθανότατα να αγγίξει τη θέρμανση κατά 2,7 βαθμούς. το τέλος του αιώνα.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους», δήλωσε ο πρόεδρος της COP26 Αλόκ Σάρμα στο κινεζικό Sky News.

Αλλά, αν μη τι άλλο, η συμμετοχή από τους γίγαντες άνθρακα της Ασίας μειώνεται. Ο Σι δεν πήγε σε μια συνάντηση για το κλίμα ηγετών που φιλοξένησε ο Μπάιντεν την Παρασκευή. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο COP26.

Ο Σι θα εμφανιστεί ουσιαστικά για να δώσει την ομιλία της Κίνας στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, μετά από αναφορές ότι μπορεί να στείλει υπουργό.

Ο Μόντι κατέστησε σαφές ότι η Ινδία θέλει να δει πλούσιες χώρες να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις πριν προχωρήσει η Ινδία στις εκπομπές της.

Πιέσεις στις ΗΠΑ να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δέχονται πιέσεις από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Γκουτέρες εντάχθηκε σε αυτή τη χορωδία την Παρασκευή, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη δέσμευση των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε επίσης: «Χρειαζόμαστε μια πρόσθετη προσπάθεια από την Κίνα σε σχέση με τις εκπομπές».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Τζόνσον μείωσε τις ελπίδες ότι το COP26 θα εκπληρώσει την υπόσχεση να δώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε φτωχότερες χώρες-δηλώνοντας ότι θεωρούσε ότι υπήρχε 6 στις 10 πιθανότητες επιτυχίας. Τη Δευτέρα, η Oxfam είπε ότι το ορόσημο μπορεί ακόμη να μην επιτευχθεί το 2025, χωρίς σημαντική αλλαγή.

Ένας από τους πιο αργούς κινητήρες χρηματοδότησης στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει μια νέα προσφορά χρηματοδότησης για το κλίμα πριν φιλοξενήσει τους ηγέτες της G20 στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο πριν από το COP26. Τόνισε πως θα συνιστούσε στον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να διπλασιάσει τη σημερινή συνεισφορά της Ιταλίας, η οποία είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Θα πίεζα να κάνω μια πολύ δυνατή προσπάθεια και να πάω προς το δισεκατομμύριο», είπε.

Αλλά ο Γκουτέρες είπε ότι ήταν οι μεγαλύτερες χώρες που είχαν μεγαλύτερη σημασία. «Εάν διατηρηθεί η σημερινή δυσπιστία, εάν τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν σωστά και εάν πολλές αναδυόμενες οικονομίες πιστεύουν ότι εξαιτίας αυτού, δεν υποτίθεται ότι θα κάνουν επιπλέον προσπάθεια, κινδυνεύουμε να θεωρείται απρόσιτος στόχος ο 1,5 βαθμός Κελσίου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico