Νέα έκθεση του Ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί πως ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση συνεχίζει την ανοδική της τάση.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι αναπόφευκτες αν συνυπολογιστούν οι προηγούμενες και προβλεπόμενες μελλοντικές εκπομπές αερίων από εργοστάσια, οχήματα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.
Η επιστημονική ομάδα που συνέταξε την έκθεση προβλέπει πως η μέση θερμοκρασία πάνω στη Γη το 2050 θα είναι 1,5 βαθμό Κελσίου πιο υψηλή σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παράλληλα η στάθμη των ωκεανών θα αυξηθεί καθώς οι πάγοι της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής σταδιακά λιώνουν.
Συγκεκριμένα με τις σημερινές θερμοκρασίες το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 2,3 μέτρα στα επόμενα 2.000 χρόνια, όμως η συνεχιζόμενη παγκόσμια υπερθέρμανση σημαίνει πως το φαινόμενο αυτό θα επιταχυνθεί σημαντικά.
«Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει στο παρελθόν, το ότι οι παρελθούσες εκπομπές έχουν θέσει τον πλανήτη σε μία αναπόφευκτη τροχιά υπερθέρμανσης για τις επόμενες δύο δεκαετίες, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις πιο φτωχές και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», δήλωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρόεδρος του Ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Ήδη παρατηρούμε τη συχνότερη εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών-ρεκόρ, αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων σε διάφορες περιοχές, και περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία όπως η Μεσόγειος να γίνονται ακόμα πιο ξηρές», πρόσθεσε ο Κιμ.
Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελείται από πέντε οργανισμούς με διαφορετικά αντικείμενα ανάπτυξης αλλά κοινό στόχο τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένας από τους πέντε οργανισμούς είναι και η Παγκόσμια Τράπεζα, το διεθνές οικονομικό ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για προγράμματα υποδομής.