Skip to main content

Μάριο Ντράγκι: Δυστυχώς, αθετούμε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Με τη Συμφωνία του Παρισιού  δεσμευτήκαμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Αυτή τη δέσμευση την αθετούμε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Φόρουμ για την Ενέργεια και το Κλίμα (Mef), που οργάνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Οι περισσότερες  χώρες ανανέωσαν αυτή τη δέσμευση στις πρόσφατες συναντήσεις της G20. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με εμάς τους ίδιους: αθετούμε αυτήν την υπόσχεση. Εάν συνεχίσουμε με τις τρέχουσες πολιτικές, θα αυξήσουμε σχεδόν κατά τρεις βαθμούς Κελσίου την  υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα, με καταστροφικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η τελευταία διακυβερνητική σύνοδ0ς  του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει σαφές  ότι, για να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους, πρέπει να επιτύχουμε άμεσες, γρήγορες και σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεν μπορούμε απλώς να βασιστούμε σε άλλους: πρέπει όλοι να συμβάλουμε. Η ΕΕ έχει ορίσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για το κλίμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πιο τολμηρές αποφάσεις», σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι.

«Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη πολύ ξεκάθαρα. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό έχει τετραπλασιαστεί. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν  δάση, από την Καλιφόρνια ως στην Αυστραλία. Και από τη Γερμανία στην Κίνα, βλέπουμε ολοένα και πιο καταστροφικές πλημμύρες. Η Ιταλία αντιμετωπίζει επίσης αύξηση της στάθμης της θάλασσας στη Βενετία και τήξη των παγετώνων στις Άλπεις», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

«Οι σοβαρές ελλείψεις νερού και οι ξηρασίες είναι ολοένα και συχνότερα φαινόμενα και επηρεάζουν δυσανάλογα μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, για παράδειγμα στην Αφρική», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τόσο τους πολίτες μας όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση αυτής της οικολογικής μετάβασης. Και πρέπει να βασιστούμε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση της G20 για το κλίμα στη Νάπολη, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία των αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου . Αυτό είναι μόνο ένα από τα βήματα που πρέπει να επιτευχθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια», κατέληξε ο Ντράγκι και, απευθυνόμενος στον πρόεδρο Μπάιντεν, τόνισε πως  προσβλέπει «στη συνέχιση της συνεργασίας μας  για ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον».