Skip to main content

Iαπωνία: Διχάζει η επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων

Η Ιαπωνία σκοπεύει να επαναλειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους δύο αντιδραστήρες στα νότια της χώρας, παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Πρόκειται για τους πρώτους από τους 48 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας που θα τεθούν πάλι σε λειτουργία μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, κάτω από αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό να βοηθήσει την οικονομική και ενεργειακή ανάκαμψη της Ιαπωνίας, όμως σύμφωνα με αρκετές έρευνες οι νωπές μνήμες του ατυχήματος οδηγούν παραπάνω από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού να αντιτίθεται σε αυτή.

Ωστόσο αρκετά επιφανή μέλη της ερευνητικής κοινότητας επιδοκιμάζουν την κίνηση αυτή, όπως ο Νόμπουο Τανάκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και πρώην διευθυντής της Διεθνούς Ενεργειακής Υπηρεσίας με έδρα το Παρίσι. Σύμφωνα με τον Τανάκα, η Ιαπωνία μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τη Μέση Ανατολή για τις ενεργειακές της ανάγκες, καθώς η χώρα διαθέτει ελάχιστους φυσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Πριν το 2011 η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε το 30 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της χώρας. Είναι ακόμα αβέβαιο πόσο θα πρέπει να διαμορφωθεί αυτό το ποσοστό σήμερα, όμως είναι σίγουρα απαραίτητη η ύπαρξη του, όπως και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Τανάκα.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα καθηγητή, η Φουκουσίμα μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο ανάπτυξης νέων αντιδραστήρων και τεχνολογιών παροπλισμού. Κλειδί σε αυτό θα είναι ο σχεδιασμός νέων «γρήγορων» αντιδραστήρων, οι οποίο είναι λιγότερο ευάλωτοι σε κατάρρευση, και δεν απαιτούν εμπλουτισμό ουρανίου. Στους αντιδραστήρες αυτούς επιπλέον γίνεται καύση των πιο επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών και τα απόβλητα χρειάζονται ασφαλή φύλαξη μόνο για περίπου 300 έτη.

«Η κατάσταση της Ιαπωνίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς το 90 τοις εκατό του αργού πετρελαίου που εισάγει η χώρα περνάει από τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, όπως και το 20 τοις εκατό του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Βεβαίως σε αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο άνθρακας για γνωστούς περιβαλλοντικούς λόγους», πρόσθεσε ο Τανάκα.

Η δύσκολη ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας αποτελεί πλέον ίσως τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης της γεωπολιτικής της στρατηγικής, καθώς θεωρείται απαραίτητη η διαμόρφωση θετικών σχέσεων συνεργασίας με τη Ρωσία, τον Καναδά και τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής.