Skip to main content

Η λαθροθηρία απειλεί τις καμηλοπαρδάλεις

Ο αριθμός των καμηλοπαρδάλεων στην Αφρική έχει μειωθεί κατά 40 τοις εκατό τα τελευταία 15 χρόνια λόγω της αυξανόμενης λαθροθηρίας, σύμφωνα με έρευνες σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Υπολογίζεται πως σήμερα απομένουν στην Αφρική λιγότερες από 80.000 καμηλοπαρδάλεις, ενώ τρία από τα εννέα υποείδη αριθμούν λιγότερα από 1.000 ζώα.

«Η λαθροθηρία βρίσκεται κατηγορηματικά σε ανοδική τάση», δήλωσε ο Τζούλιαν Φένεσσυ, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης (ICF). «Οι καμηλοπαρδάλεις αποτελούν ξεχασμένα μέλη της μεγα-πανίδας. Δεν λαμβάνουν την προσοχή που αξίζουν», πρόσθεσε.

Η λαθροθηρία αποτελεί πρόβλημα κυρίως στην Τανζανία, την Κένυα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Στην Τανζανία, όπου η καμηλοπάρδαλη αποτελεί εθνικό σύμβολο, εδώ και δέκα χρόνια έχει διαδοθεί η πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος και ο μυελός των οστών της καμηλοπάρδαλης μπορεί να θεραπεύσει, ή ακόμα και να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό HIV.

Ένας άλλος λόγος κυνηγιού καμηλοπάρδαλης είναι, ειρωνικά, η κάλυψη των απαιτήσεων τροφής των λαθροκυνηγών ελεφάντων, κυρίως στην Τανζανία και το Κογκό. «Οι καμηλοπαρδάλεις υποφέρουν ως αποτέλεσμα του αδιάκριτου κυνηγιού για ελεφαντοστό», δήλωσε ο Φένεσσυ.

Εξάλλου οι καμηλοπαρδάλεις πολλές φορές κυνηγούνται για το κρέας τους, καθώς αποτελούν σαφώς πιο εύκολο θήραμα σε σχέση με άλλα οπληφόρα ζώα και παρέχουν μεγάλη ποσότητα κρέατος. Οι καμηλοπαρδάλεις συνήθως σκοτώνονται με καραμπίνες ή παγίδες με ατσαλένια σύρματα, με την τελευταία μέθοδο να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κένυα και την Τανζανία.

Όλες αυτές οι ανησυχητικές τάσεις δε λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα, σύμφωνα με την Καθλίν Γκάριγκαν, εκπρόσωπο τύπου της οργάνωσης African Wildlife Foundation.. «Η καμηλοπάρδαλη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα και αποτελεί ένα ζώο σύμβολο για την Αφρική. Θα είναι τραγικό να εξαφανιστεί επειδή δε δίνουμε την προσοχή που της αρμόζει», δήλωσε.