Skip to main content

Η παγκόσμια υπερθέρμανση βρίσκεται στα μισά του ορίου ασφαλείας

Βρετανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας βρίσκεται στα μισά του ορίου ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει για πρώτη φορά τον ένα βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς θα οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και διαπίστωσαν ότι το 2015 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,02 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 θα είναι αντίστοιχα θερμό, και ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί για μία μακρά χρονική περίοδο.

«Είχαμε παρόμοια φυσικά φαινόμενα στο παρελθόν, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που φτάνουμε την αύξηση του ενός βαθμού και είναι σαφές ότι η αιτία είναι ανθρωπογενής», δήλωσε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Στίβεν Μπέλτσερ, προσθέτοντας ότι το ισχυρό Ελ Νίνιο που αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία.

Η αύξηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάθε έτος από εδώ και πέρα θα είναι ένα βαθμό θερμότερο, λόγω της φυσικής μεταβλητότητας που εξακολουθεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας θερμοκρασίας μέσα στο χρόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά κανόνα τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου θερμά.

Παράλληλα, η στάθμη των ωκεανών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 20 εκατοστών από την προβιομηχανική περίοδο, και η αύξηση αυτή είναι το ένα τρίτο της ανόδου της στάθμης που μπορεί να συμβεί μέχρι το 2100 ή όταν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα πραγματικά επίπεδα της θερμοκρασίας πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι ερευνητές ανέλυσαν καταγεγραμμένες θερμοκρασίες μεταξύ 1850 και 1900.

Εξάλλου, οι ηγέτες του πλανήτη θα συναντηθούν στα τέλη του μήνα στο Παρίσι στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, με αντικείμενο την επίτευξη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.