Η τιμή που θα φτάσει το ρεύμα σήμερα στην Ισπανία, των 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), δεν θα φάνταζε ποτέ δυνατή πριν από τις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Εκείνη την ημέρα ήταν η τελευταία που ίσχυε το ανώτατο όριο των 180 ευρώ ανά MWh που έθεσε η ισπανική ρυθμιστική αρχή για τις προσφορές που έγιναν στη δημοπρασία της αγοράς χονδρικής.
Η πίεση από τις Βρυξέλλες ανάγκασε σε μια πιο γενναιόδωρη μερίδα, η οποία κυμαινόταν από το αρνητικό έδαφος των -500 ευρώ έως 3.000 ευρώ ανά MWh. Η Ισπανία δεν έχει δει ακόμη μέρες με αρνητικές τιμές, όπως συνέβη στο Βέλγιο ή τη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από δύο μήνες για να υπερβεί το μέγιστο ποσό που περιόρισε τις αυξήσεις. Οι αναλυτές, που θυμούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε σε αυτό το μέτρο εδώ και αρκετό καιρό, προέβλεψαν έναν χειμώνα με υψηλή μεταβλητότητα στα επιτόκια, ο οποίος θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου.
Το ρεύμα συνεχίζει τη θεαματική του άνοδο στις αγορές χονδρικής. Σε μόλις 24 ώρες έχει ανέβει άλλα 16 ευρώ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το επιτόκιο αντιμετωπίζει ένα επίπεδο που φαινόταν απίθανο στους αναλυτές πριν από δύο μήνες. Στις 6 Ιουλίου, τέθηκε σε ισχύ ψήφισμα της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) που άνοιξε – από κάτω και πάνω – τις τιμές προσφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Βρυξέλλες πίεζαν την Ισπανία να πλησιάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), ο οποίος καθόρισε αυτά τα όρια μεταξύ -500 και 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Boletín Oficial del Estado, BOE), πριν από την έκδοση αυτού του ψηφίσματος, η CNMC έκανε δύο έρευνες: μία τον Νοέμβριο του 2019 και την άλλη τον Δεκέμβριο του 2020. Το νομικό κείμενο εξηγεί το αποτέλεσμα της πρώτης: «Ενώ οι traders και οι κυρίαρχες ομάδες θεωρούνταν ανεπαρκείς και προτιμούσαν για την εξίσωση των ορίων προσφοράς στο τρέχον όριο αντιστοίχισης (-500 ευρώ ανά MWh και 3.000 ευρώ ανά MWh), ανεξάρτητοι έμποροι, μεγάλοι καταναλωτές και ορισμένοι εκπρόσωποι προτίμησαν να διατηρήσουν έναν κανόνα προοδευτικής ενημέρωσης από χαμηλότερη τιμή ». Από το κείμενο προκύπτει ότι το CNMC τελικά προτίμησε να ισοφαρίσει με την υπόλοιπη ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί η «εναρμόνιση» που υποστηρίζεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Οι αναλυτές υπενθύμισαν ότι αυτή η αύξηση στο μέγιστο όριο ήταν αναπόφευκτη: οι Βρυξέλλες πίεζαν από καιρό την Ισπανία να ισοφαρίσει αυτά τα κατώφλια με τα υπόλοιπα της ΕΕ. Το γεγονός ότι έχει ξεπεράσει αυτό το ανώτατο όριο, ωστόσο, δίνει μια ιδέα για το πώς η αγορά κονιορτοποιεί όλες τις υπάρχουσες προοπτικές τον Ιούνιο.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται σε καθημερινή δημοπρασία, στην οποία ο Ιβηρικός Διαχειριστής Αγοράς Ενέργειας (ΟΜΙΕ) αντιστοιχεί στις τιμές των παραγωγών με τους αιτούντες ανά χρονικό εύρος. Η μέθοδος είναι περιθωριακή, δηλαδή η τελευταία ενέργεια που εισέρχεται στο σύστημα καθορίζει την τιμή για όλες τις πηγές. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν μόνο ανανεώσιμες – φθηνότερες – οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλές. «Το φυσικό αέριο ρυθμίζει τα πάντα», συνοψίζει ο Φρανθίσκο Βαλβέρδε, επικεφαλής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Menta Energía. Αυτή η πηγή ενέργειας συνεχίζει να εκρήγνυται στις αγορές. Η τιμή του στην αγορά της Ιβηρικής (MibGas) την Τετάρτη ήταν 69,25 ευρώ ανά MWh, που αντιπροσωπεύει αύξηση 8,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.
Παγκόσμιος ανταγωνισμός
Ο Mάριο Μπερνά, συνεργάτης της ηλεκτρολογικής εταιρείας Ingebau, προβλέπει: «Κάποια μέρα θα δούμε 200 ευρώ ανά MWh». «Το αέριο είναι ακριβό και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Προστίθεται σε αυτό το γεγονός ότι τον Οκτώβριο υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας σε πυρηνικούς σταθμούς για συντήρηση, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την τιμή », προτείνει ο αναλυτής. Στην πραγματικότητα, ο ιβηρικός φορέας εκμετάλλευσης έχει ήδη τιμές άνω των 70 ευρώ ανά MWh για τον Οκτώβριο και άνω των 60 ευρώ ανά MWh έως τον Μάρτιο του 2022.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τιμή μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες , η οποία θα χαρακτηρίζεται από «τεράστια μεταβλητότητα». Το μείγμα ενέργειας είναι το κλειδί. «Οι δυνατότητές μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποτιμώνται σε ορισμένες ώρες της ημέρας», λένε.
Η πανδημία έριξε την τιμή του φυσικού αερίου, οδηγώντας στην χρεοκοπία ακόμη και εταιρείες της Βόρειας Αμερικής. Αλλά μετά ήρθε ένας χειμώνας ψυχρών κυμάτων, με την καταιγίδα Φιλομένα στην Ισπανία. Και όλος ο κόσμος, με άδειες αποθήκες, άρχισε να ανταγωνίζεται για ένα αγαθό που ήταν σε έλλειψη. «Οι ασιατικές χώρες – συγκεκριμένα η Ιαπωνία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα – απορροφούν το 70% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου», εξηγεί ο αναλυτής Χοσέ Αντόνιο Μαρτίνεθ της Grupo ASE. Έτσι, η Ευρώπη αγωνίζεται για αυτήν που προέρχεται από τη Νορβηγία, την Αλγερία και, κυρίως, τη Ρωσία, της οποίας ο αγωγός φυσικού αερίου με τη Γερμανία (Nord Stream 2) επισημαίνει ότι θα καθυστερήσει ξανά.
Για να αποτραπεί η μεταφορά αυτής της αύξησης στο λογαριασμό καταναλωτών, η κυβέρνηση υιοθέτησε την Τρίτη ένα επείγον πακέτο μέτρων. Αναλυτές υπολογίζουν ότι αυτή η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 25 ευρώ χάρη στη δραστική μείωση των τελών.
Η Ισπανία, θεωρούν, έχει ένα «διαρθρωτικό πρόβλημα» έχοντας πολύ λίγα σπίτια με ηλιακούς συλλέκτες, λιγότερο από ό, τι σε ολόκληρη την πόλη των Βρυξελλών παρά τις πολύωρες ώρες ηλιοφάνειας στη νότια Ευρώπη και τον γκρίζο ουρανό πάνω από τη βελγική πρωτεύουσα. Και σε αυτό προστίθεται μια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. «Με το τρέχον ενεργειακό μείγμα, την εκρηκτική τιμή του φυσικού αερίου και το κόστος ρύπανσης, αυτό το ράλι δεν έχει τέλος».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País