Skip to main content

Συμφωνία Ινδίας – Ιαπωνίας για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας με ιαπωνική τεχνογνωσία

Η Ιαπωνία και η Ινδία υπέγραψαν μια συμφωνία για τον εφοδιασμό της τελευταίας με ιαπωνικά καύσιμα, εξοπλισμό και τεχνολογία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, καθώς η Ινδία στρέφεται στην ατομική ενέργεια για τη διατήρηση της ταχείας οικονομικής της ανάπτυξης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ιαπωνία, η μόνη χώρα που έχει υποστεί πυρηνική επίθεση, συνάπτει τέτοια συμφωνία με μια χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων.

«Η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα στη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε μια καθαρή ενεργειακή εταιρική σχέση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Άμπε.

Η συμφωνία ορίζει ότι τα πυρηνικά καύσιμα και ο εξοπλισμός που παρέχονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, και ένα ξεχωριστό έγγραφο που υπογράφηκε παράλληλα περιέχει μια ρήτρα που επιτρέπει στην Ιαπωνία να τερματίσει το σύμφωνο εάν η Ινδία διεξάγει πυρηνικές δοκιμές.

«Ως το μοναδικό έθνος που έχει βομβαρδιστεί πυρηνικά, φέρουμε την ευθύνη για την καθοδήγηση της διεθνούς κοινότητας προς την υλοποίηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Άμπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Η συμφωνία αποτελεί ένα νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι η Ινδία θα ενεργήσει υπεύθυνα για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι η συνθήκη για τα ειρηνικά όπλα εισάγει διακρίσεις και ότι έχει ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα των γειτόνων της, της Κίνας και του Πακιστάν.

Η Ινδία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με αμερικανική θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού Toshiba, για την κατασκευή έξι πυρηνικών αντιδραστήρων στη νότια Ινδία, ως μέρος του σχεδίου του Νέου Δελχί να υπερδεκαπλασιάσει την πυρηνική του ισχύ ως το 2032.

Οι Ιάπωνες κατασκευαστές πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως η Toshiba και η Mitsubishi, είναι απελπισμένοι να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό καθώς η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα εκμηδένισε την εγχώρια ζήτηση για νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Η Ινδία είχε φτάσει σε παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2008, η οποία έδωσε στην Ινδία πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία, μετά από δεκαετίες απομόνωσης. Το κίνητρο πίσω από αυτή την κίνηση ήταν η προώθηση της Ινδίας ως ένα γεωγραφικά πλησιέστερο ανταγωνιστή της Κίνας.

Εξάλλου, πέρυσι η Ιαπωνία προσέφερε στην Ινδία ένα δάνειο σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο λιγότερο από 1%, ώστε να κατασκευάσει το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μουμπάι και Αχμενταμπάντ.