Skip to main content

Ο ασιατικός γατόπαρδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης

Ο ασιατικός γατόπαρδος απειλείται με εξαφάνιση, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να διακόψουν τη χρηματοδότηση της προστασίας του.

Εκτιμάται ότι σήμερα απομένουν λιγότεροι από 50 ασιατικοί γατόπαρδοι, όλοι στο Ιράν. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την περικοπή του προϋπολογισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος από την ιρανική κυβέρνηση.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είχε αναλάβει προσωρινά το έργο προστασίας, όμως το Ιράν θα πρέπει να αναλάβει πάλι την ευθύνη μετά τον Δεκέμβριο, με φόβο ότι χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση τα σπάνια ζώα θα αφανιστούν.

Το Ιράν έχει ήδη υποστεί την απώλεια του ασιατικού λιονταριού και της τίγρης της Κασπίας. Οι ασιατικοί γατόπαρδοι είναι ελαφρώς μικρότεροι σε μέγεθος και πιο ανοιχτοί στο χρώμα από τον αφρικανικό υποείδος. Ο γατόπαρδος είναι γενικά το γρηγορότερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη.

Στο παρελθόν, υπήρχαν τρεις κύριες προστατευόμενες περιοχές στις οποίες βρίσκονταν οι γατόπαρδοι. Τώρα δεν υπάρχει κανένας γατόπαρδος στη δυτική περιοχή του Καβίρ, ενώ στη νότια περιοχή τα ζώα είναι πολύ διάσπαρτα ώστε να συναντηθούν και να αναπαραχθούν. Μόνο στα βόρεια, γύρω από τις περιοχές Τουράν και Μιαντάστ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν αρκετοί γατόπαρδοι για να διατηρηθεί ένας πληθυσμός.

Οι γατόπαρδοι κάποτε κατοικούσαν σε πολλές ασιατικές χώρες. Στην Ινδία και το Πακιστάν εξαφανίστηκαν εξαιτίας του κυνηγιού τους ως άθλημα ή ως προληπτικά μέτρα από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Το Ιράν αντιμετωπίζει βαριές διεθνείς οικονομικές κυρώσεις από το 1980 και οι διεθνείς οργανισμοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τη μεταφορά χρημάτων στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες έχουν πραγματοποιήσει έκκληση τόσο στην ιρανική κυβέρνηση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη για την αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων προστασίας. Η τρέχουσα πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στον προϋπολογισμό είναι 375.000 δολάρια.