Skip to main content

Πόσο θα βοηθούσε το περιβάλλον εάν κόβαμε το κρέας;

Φωτ. αρχείου

Δεν είναι μυστικό ότι οι μπριζόλες είναι νόστιμες. Έχουν όμως όπως φαίνεται υψηλό τίμημα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.  Η κατανάλωση κρέατος σε μεγάλες ποσότητες αποδεικνύεται επιζήμια τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες, τόσο στην Αμερική όσο και στη Βρετανία, δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, εξαιτίας των ευρημάτων σχετικών ερευνών, σύμφωνα με τη Mintel, εταιρεία έρευνας αγοράς. Το εάν τελικά θα το πράξουν είναι βέβαια άλλο θέμα.

Η ποσότητα κρέατος που καταναλώνουν οι Αμερικανοί και Βρετανοί ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 10% από το 1970, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι που θέλουν να τρώνε λιγότερες ζωικές τροφές, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν πράξη, θα μπορούσαν να εμπνευστούν από δύο πρόσφατα επιστημονικά τεύχη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα υπολογίζει τόσο τα ιατρικά όσο και τα περιβαλλοντικά βάρη της επιπλέον ημερήσιας κατανάλωσης διαφόρων τύπων τροφίμων. Σε σύγκριση με έναν τυπικό δυτικό ενήλικα της ίδιας ηλικίας που ακολουθεί μία μέση διατροφή, ένας άνθρωπος που καταναλώνει επιπλέον 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ανά ημέρα έχει κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει το δεδομένο έτος. 

Το κρέας έχει ακόμη πιο έντονο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Σε σύγκριση με μια μερίδα 100 γραμμάρια λαχανικών, 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος προκαλόυν τουλάχιστον 20 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτούν 100 φορές μεγαλύτερη χρήση γης. Με βάση το σύνολο των δεικτών που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, το κόκκινο κρέας ήταν περίπου 35 φορές πιο καταστροφικό από ένα μπολ χόρτα.

Τι θα γίνει λοιπόν εάν κάποιος αποφασίσει να καλύπτει μόνο το 1/3 των γευμάτων του με κρέας και τα υπόλοιπα 2/3 με χορτοφαγικές συνταγές; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που αξιοποίησε στοιχεία από 140 χώρες, κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τρόφιμα κατά σχεδόν 60%. Όσο για τους βίγκαν είναι ακόμη πιο φιιλικοί στο περιβάλλον. Μπορούν να υποστηρίζουν ότι με την απόφασή τους αυτή έχουν “σβήσει” το 85% του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. 

Πηγή: The Economist