Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα σχέδιο για την παραγωγή από τον ήλιο σχεδόν του μισού ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας έως το 2050 ως μέρος της προσπάθειάς της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η ηλιακή ενέργεια παρείχε λιγότερο από το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πέρυσι και ο στόχος της κυβέρνησης του 45% θα αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα και πιθανότατα θα συμβάλει σε μια θεμελιώδη αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας ενέργειας. Σε μια νέα έκθεση, το Υπουργείο Ενέργειας είπε ότι η χώρα έπρεπε να διπλασιάσει την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που εγκαθίσταται κάθε χρόνο τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με πέρυσι. Και τότε θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις ετήσιες εγκαταστάσεις ξανά μέχρι το 2030.
Το νέο σχέδιο του τμήματος είναι σύμφωνο με αυτό που οι περισσότεροι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι χρειάζεται. Αυτοί οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050 είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη – και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Αλλά οι αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν παράσχει μόνο ένα ευρύ περίγραμμα για το πώς ελπίζουν να φτάσουν εκεί. Πολλές από τις λεπτομέρειες θα αποφασιστούν τελικά από τους βουλευτές στο Κογκρέσο, το οποίο εργάζεται για ένα δικομματικό πολυδάπανο νομοσχέδιο υποδομών.
Πάντως το κόστος των ηλιακών συλλεκτών έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τα τη φθηνότερη πηγή ενέργειας σε πολλά μέρη της χώρας. Η χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια από ό, τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι κυβερνητικοί και ανεξάρτητοι αναλυτές.
«Ένα από τα πράγματα που ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι βλέπουν και λαμβάνουν από αυτήν την έκθεση είναι ότι είναι οικονομικά προσιτό να καθαριστεί το δίκτυο», δήλωσε η Becca Jones-Albertus, διευθύντρια του Γραφείου Τεχνολογίας Ηλιακής Ενέργειας στο Τμήμα Ενέργειας. «Το δίκτυο θα παραμείνει αξιόπιστο. Αρκεί να χτίσουμε ».
Φιλόδοξοι στόχοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα επειδή το να μην κάνει τίποτα για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα έχει επίσης σημαντικό κόστος, ιδιαίτερα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Σε μια επίσκεψή του την Τρίτη για να ελέγξει τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Άιντα στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Το έθνος και ο κόσμος βρίσκονται σε κίνδυνο».
Ορισμένες πρόσφατες φυσικές καταστροφές έχουν προστεθεί από αδυναμίες στο ενεργειακό σύστημα. Ο Άιντα, για παράδειγμα, επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στο ηλεκτρικό δίκτυο στη Λουιζιάνα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα εδώ και μέρες. Τον περασμένο χειμώνα, μια καταιγίδα άφησε επίσης μεγάλο μέρος του Τέξας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες. Και στην Καλιφόρνια, ο βοηθητικός εξοπλισμός έχει ανάψει αρκετές μεγάλες πυρκαγιές, σκοτώνοντας δεκάδες και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.
Ακόμα κι έτσι, πολλοί αναλυτές και ακόμη και μερικοί στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας είναι δύσπιστοι ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους πράσινους στόχους της. Εκτός από τον ηλιακό στόχο 45%, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι θέλει να μηδενίσει τις εκπομπές που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη από τον τομέα της ενέργειας έως το 2035. Θέλει επίσης να προσθέσει εκατοντάδες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στις επτά που βρίσκονται σήμερα στα νερά οι ακτές του έθνους και έως και το ήμισυ όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά έως το 2030.
Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί γρήγορα, συνεισφέρουν περίπου το 20 % της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το φυσικό αέριο και ο άνθρακας συνεισφέρουν περίπου στο 60%.
«Αυτή η γρήγορη επιτάχυνση της ανάπτυξης θα συμβεί μόνο μέσω έξυπνων αποφάσεων πολιτικής», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας. «Αυτό είναι το μέρος όπου το να έχεις έναν στόχο είναι σημαντικό, αλλά το να έχεις ξεκάθαρα βήματα για το πώς θα φτάσεις εκεί είναι το θέμα.»
Προκλήσεις όπως οι εμπορικές διαφορές θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν την προσπάθεια του κ. Μπάιντεν για περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακών συλλεκτών και η κυβέρνηση άρχισε πρόσφατα να μπλοκάρει τις εισαγωγές που συνδέονται με την κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ λόγω ανησυχιών για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Ενώ πολλές εταιρείες λένε ότι εργάζονται για να απομακρυνθούν από τα υλικά που κατασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ, οι ενεργειακοί ειδικοί λένε ότι η απαγόρευση εισαγωγής θα μπορούσε να επιβραδύνει την κατασκευή ηλιακών έργων σε όλη τη χώρα βραχυπρόθεσμα.
Ο κ. Μπάιντεν θέλει να χρησιμοποιήσει φορολογικές πιστώσεις για να ενθαρρύνει τη χρήση ηλιακών συστημάτων και μπαταριών σε σπίτια, επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Η διοίκηση θέλει επίσης οι τοπικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν την απόκτηση αδειών και να κατασκευάσουν νέα ηλιακά έργα-σε ορισμένα σημεία μπορεί να χρειαστούν μήνες για να τοποθετηθούν πάνελ σε μονοκατοικία, για παράδειγμα. Και οι αξιωματούχοι θέλουν να προσφέρουν διάφορα κίνητρα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας για να ενθαρρύνουν τη χρήση ηλιακής ενέργειας.
Η Τζένιφερ Μ. Γκράνχολμ, υπουργός ενέργειας του κ. Μπάιντεν, δήλωσε ότι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στο Πρόγραμμα Πληρωμής Καθαρού Ηλεκτρισμού, το οποίο θα επιβραβεύει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την προσθήκη περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών στον τελευταίο όροφο. Πολλές εταιρείες κοινής ωφελείας έχουν αγωνιστεί ενάντια στους ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο επειδή θεωρούν απειλή για την επιχείρησή τους και προτιμούν να κατασκευάσουν μεγάλα ηλιακά αγροκτήματα που κατέχουν και ελέγχουν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times