Skip to main content

Ε.Ε.: Προς απαγόρευση εισαγωγών από «παραδείσους» της παράνομης αλιείας

Σε απαγόρευση των εισαγωγών αλιευμάτων από το Μπελίζ, την Καμπότζη και τη Γουϊνέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται η Κομισιόν. Τις κατηγορεί ότι δεν έχουν κάνει τίποτε για να πατάξουν την παράνομη αλιεία και την πειρατεία, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι στη «μαύρη λίστα» της υπάρχουν και άλλες χώρες.

Οι Βρυξέλλες έδειξαν, πέρυσι, «κίτρινη κάρτα» στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, όμως αυτή τη φορά πήγαν ένα βήμα πιο πέρα καλώντας τους «28» να απαγορεύσουν την εισαγωγή ψαριών, καθώς και τη λειτουργία ευρωπαϊκών αλιευτικών στα ύδατά τους. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει εισαγωγές από χώρες που οι αλιευτικοί τους στόλοι δεν έχουν τις κατάλληλες άδειες.

«Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων των στόλων» του Μπελίζ, της Καμπότζης και της Γουϊνέας, δήλωσε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. «Πώς μπορούν να ισχυρίζονται σε αυτές τις συνθήκες ότι τα ψάρια που αλιεύονται με τις σημαίες τους ή ανοιχτά των ακτών τους είναι βιώσιμα;»

Παράλληλα, η Κομισιόν προειδοποίησε τη Νότια Κορέα, την Γκάνα και το Κουρακάο ότι θα είναι οι επόμενες, εάν μέσα στους προσεχείς έξι μήνες δεν πετύχουν πρόοδο στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας με τη χρήση των λεγόμενων «σημαιών ευκαιρίας».

Σύμφωνα με την κα. Δαμανάκη, η Ε.Ε. εισάγει το 65% των θαλασσινών που καταναλώνει. Περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ανακοινώσεις της λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να βάλει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας.

«Η Ε.Ε. αποτελεί τεράστια αγορά για τα θαλασσινά, συνεπώς θα πρέπει το συμβούλιο να ενεργήσει έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο ψάρια που αλιεύονται νόμιμα φθάνουν στους καταναλωτές», δήλωσε στον Guardian ο Τόνι Λονγκ, διευθυντής του προγράμματος καταπολέμησης της παράνομης αλιείας στο Pew Charitable Trusts. «Παρότι οι τρεις χώρες που αναφέρονται αποτελούν μόνο μέρος του προβλήματος, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις έρευνες γύρω από χώρες που είναι γνωστές για τους χαλαρούς κανονισμούς τους σε ό,τι αφορά την παράνομη αλιεία.»