Skip to main content

ΟΗΕ: Αισθητή – αλλά βραχύβια- βελτίωση της ποιότητας του αέρα κατά το πρώτο lockdown

Βασικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι μειώθηκαν προσωρινά σε πρωτοφανή επίπεδα κατά το περσινό πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό, με τη ρύπανση των μικρσωματιδίων να μειώνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε περιοχές της Ασίας, ανέφερε την Παρασκευή ένας οργανισμός του ΟΗΕ.

Τα σωματίδια (PM 2.5) μειώθηκαν έως και 40% σε όλη την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Νότια Ασία και κατά μικρότερες ποσότητες σε μέρη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο εναρκτήριο δελτίο ποιότητας του αέρα και κλίματος.

Ανέφερε ότι τα lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν σε «δραματική βραχυπρόθεσμη πτώση των εκπομπών» των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων, ειδικά στις αστικές περιοχές.

«Όταν υπήρχαν μέτρα αποκλεισμού, η ποιότητα του αέρα σε πολλά μέρη του κόσμου έχει βελτιωθεί σημαντικά και η βελτίωση ήταν σε μεγάλο βαθμό από την πλευρά των σωματιδίων”, δήλωσε η Oksana Tarasova, επικεφαλής του τμήματος έρευνας ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του οργανισμού.

Το δελτίο, το οποίο συνέκρινε την ποιότητα του 2020 με τις μετρήσεις 2015-2019, έδειξε ότι τα επίπεδα επιβλαβούς διοξειδίου του αζώτου που εκπέμπονται από την καύση καυσίμων μειώθηκαν σχεδόν παντού και έως και 70%.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρους θανάτους παγκοσμίως. Είναι πιθανό να μειώσει το προσδόκιμο ζωής περίπου 40% των Ινδών κατά περισσότερο από εννέα χρόνια, έδειξε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα.

Η μείωση των ρύπων πέρυσι ήταν πολύ βραχύβια για να έχει αντίκτυπο στην υγεία, είπε η Ταράσοβα.

Ανέφερε γεγονότα όπως οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, ο καπνός από τη βιομάζα που καίγεται στη Σιβηρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και το “φαινόμενο Godzilla” της άμμου και της σκόνης που παρασύρεται από την έρημο Σαχάρα πέρα από τον Ατλαντικό στη Βόρεια Αμερική ως αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα.

Το δελτίο WMO έδειξε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις όζοντος που μπορούν να βλάψουν τους αεραγωγούς αυξήθηκαν πραγματικά σε ορισμένα σημεία πέρυσι. Η Ταράσοβα είπε ότι αυτό συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα οξειδίου του αζώτου που συνήθως καταστρέφουν τα επιβλαβή αέρια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters