Skip to main content

Κένυα: Προβλήματα ρύπανσης από την υψηλή ευρωπαϊκή ζήτηση για την ανθοκομική βιομηχανία

Η Κένυα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λουλουδιών στον κόσμο, αλλά η αναπτυσσόμενη βιομηχανία έχει δημιουργήσει μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων στη χώρα. Οι τοπικοί παραγωγοί εφαρμόζουν τώρα νέες ιδέες για να μειώσουν τη ρύπανση διατηρώντας παράλληλα την επιχειρηματική τους κερδοφορία.

Η χώρα της ανατολικής Αφρικής έχει μερίδιο 38% στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια Κενυάτες, από ένα συνολικό πληθυσμό περίπου πενήντα εκατομμυρίων, βασίζονται έμμεσα στη βιομηχανία λουλουδιών.

Ωστόσο, από τότε που η βιομηχανία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, πολλά από τα ποτάμια και υδάτινα συστήματα της Κένυας έχουν επηρεαστεί από τη ρύπανση των εγκαταστάσεων και αγροκτημάτων που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν στην ευρωπαϊκή ζήτηση για λουλούδια.

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των ιζημάτων στο περιβάλλον χαρακτήρισε τα πρώτα χρόνια της βιομηχανίας.

Η οργανική ρύπανση μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία των υδάτινων σωμάτων, οδηγώντας σε αλλαγές στο επίπεδο pH. Η βιοποικιλότητα πολλών λιμνών της Κένυας έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά, με τον αριθμό των ειδών να έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Χοακίν Χάρλιν, ειδικό των Ηνωμένων Εθνών για το γλυκό νερό, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και σαράντα χρόνια για να αποκατασταθεί η ισορροπία στις λίμνες και τα άλλα υδάτινα σώματα, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω ανθρώπινη επίδραση σε αυτό το διάστημα.

Οι πρακτικές αλλάζουν όμως σταδιακά και οι ανθοκομικές και αγροτικές επιχειρήσεις έχουν πλέον αρχίσει να μεταβαίνουν σε κλειστά συστήματα και καλλιέργεια θερμοκηπίου, με στόχο τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία του κέρδους.

Προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν τεχνικές που βρίσκονται στη φύση για να φιλτράρουν και να επαναχρησιμοποιούν το νερό που απαιτείται για την καλλιέργεια και την εξαγωγή εκατομμυρίων λουλουδιών κάθε ημέρα.

Το ζήτημα θα συζητηθεί επίσης στα πλαίσια της περιβαλλοντικής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι, από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο τον καλύτερο τρόπο μείωσης των διαφόρων μορφών ρύπανσης.