Η Κίνα και η Ρωσία αντιδρούν στη δημιουργία διεθνούς καταφυγίου θαλάσσιας ζωής στην Ανταρκτική, έχοντας ως στόχο την εκμετάλλευση των πλούσιων αποθεμάτων ψαριών της περιοχής.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Επιτροπής για την Προστασία των Ζωικών Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) που έλαβε χώρα στην Αυστραλία, οι δύο χώρες έθεσαν βέτο και έτσι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διατήρηση και διαχείριση των θαλασσίων οικοσυστημάτων του Νοτίου Ωκεανού.
Η Ρωσία καταψήφισε τις προτάσεις προστασίας για τέταρτη συνεχόμενη φορά, αλλά η αρνητική ψήφος της Κίνας εξέπληξε αρνητικά αρκετούς σύνεδρους. Οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας ψήφισαν φέτος υπέρ των προτάσεων, αντίθετα με τις προηγούμενες φορές που είχαν ακολουθήσει τη ρωσική ψήφο, πιθανώς λόγω των παρόντων τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο στόχος της CCAMLR, η οποία ιδρύθηκε με διεθνή συνθήκη το 1982, είναι η διατήρηση της θαλάσσιας ζωής της Ανταρκτικής, παρέχοντας παράλληλα ορθολογική χρήση των πόρων για την κάλυψη των παγκοσμίων αναγκών σε τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα 24 κράτη είναι πλήρη μέλη της επιτροπής ενώ επιπλέον 11 χώρες έχουν υπογράψει τη σύμβασή της χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η πρόταση της Αυστραλίας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η μείωση των προστατευόμενων ζωνών στο ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, από το 1,9 που είχε προταθεί το 2011. Η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ πρότειναν επιπλέον τη δημιουργία άλλης μίας ζώνης 1,3 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων σε άλλο σημείο. Οι δύο ζώνες μαζί θα αποτελούσαν το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον πλανήτη.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι της Κίνας εξέφρασαν τη διαφωνία τους για όλες τις προτάσεις καθώς και για περαιτέρω διαπραγμάτευση, προκαλώντας απογοήτευση στην πλειοψηφία των συνέδρων, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πέιτζ, συμμετέχοντα του συνεδρίου αλλά και εκπρόσωπο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.
Ο Νότιος Ωκεανός καλύπτει περίπου το δέκα τοις εκατό της επιφάνειας της Γης, ενώ η Ανταρκτική φιλοξενεί περισσότερα από 10.000 διαφορετική είδη οργανισμών.