Την τεχνική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζήτησε σήμερα η Λευκωσία για να αντιμετωπιστεί η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί μεταξύ Κύπρου και Συρίας, κοντά στην Καρπασία, μετά από διαρροή πετρελαίου από διυλιστήριο στη γειτονική χώρα.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο EMSA προσφέρθηκε να στείλει στην περιοχή ειδικό σκάφος κατά των πετρελαιοκηλίδων. Ο εκπρόσωπος κάλεσε παράλληλα τις εμπλεκόμενες χώρες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο πολυμερούς συνεργασίας που προβλέπεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για τη Προστασία της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής.
Ερωτηθείς για το θέμα κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, Τιμ Μακφί, εξέφρασε την ανησυχία των Βρυξελλών για τις πιθανές σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από διυλιστήριο στην πόλη Μπανιγιάς της Συρίας.
«Αντιλαμβανόμαστε πως οι κυπριακές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση στενά και είναι έτοιμες να δράσουν» σημείωσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου Κώστας Καδής είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για το μικρό μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της. Πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Ζήνων» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «βρίσκεται η ομάδα από στελέχη του Τμήματος Αλιείας και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας – πρόκειται για την Ομάδα Άμεσης Αντίδρασης – η οποία έχει ενεργοποιηθεί με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Περιστατικά Ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και συντονίζει τις ενέργειες για το θέμα. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι ο κύριος όγκος της πετρελαιοκηλίδας κινείται προς τις ακτές της Τουρκίας και της Συρίας, ωστόσο φαίνεται ότι μικρά κομμάτια της έχουν αποσπαστεί. Αυτή ήταν και η εικόνα που πήραμε από δορυφορικές εικόνες που λάβαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα».
Όπως δήλωσε ο υπουργός «φαίνεται ότι ένα τέτοιο μικρό μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της εντοπίστηκε από ένα αλιευτικό σκάφος που έπλεε περίπου στα 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».
Για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και των χαρακτηριστικών της πετρελαιοκηλίδας αυτής, εξήγησε, «στείλαμε στην περιοχή πτητικό μέσο της Αστυνομίας και σκάφος του Τμήματος Αλιείας». Μέχρι στιγμής, είπε, «δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ανησυχητικό και γι’ αυτό διευρύνεται ο κύκλος της περιοχής στην οποία γίνεται η διερεύνηση. Στόχος είναι να καλύψουμε την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».
Όσον αφορά το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλεξάντρια», ο υπουργός είπε πως αυτό «βρίσκεται σε επιφυλακή στην παράκτια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ώστε να αξιοποιηθεί εάν και όταν κριθεί σκόπιμο». Σημείωσε ότι «η παρουσία του σκάφους στην Κύπρο εξασφαλίστηκε μετά από σχετικό αίτημα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία από τη μέρα που δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα». Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέσα, την τεχνολογία και τις συνεργασίες που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης επαναλαμβάνοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τίθεται τέτοια ανάγκη».
Ο «υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Αμτζιάογλου, που έχει τεθεί επικεφαλής του γραφείου κρίσεως για την πετρελαιοκηλίδα, είπε ότι δεν έχει εντοπιστεί ρύπανση στην ακτή της Καρπασίας αλλά κομμάτια-θραύσματα της πετρελαιοκηλίδας στα ανατολικά, τα οποία και συλλέχθηκαν. Αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή δύο τουρκικά πλοία που έχουν ξεκινήσει, το ένα από την Κωνσταντινούπολη και το άλλο από τα Δαρδανέλια, για να συλλέξουν το πετρέλαιο. Σε ετοιμότητα είναι επίσης 3.000 μέτρα ειδικού φράγματος για να τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία στη θάλασσα έναντι της κηλίδας.
Σύμφωνα με την «υπουργό μεταφορών και δημοσίων έργων», Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι η κηλίδα έχει αλλάξει, στερεοποιήθηκε και συλλέχθηκε από την επιφάνεια. Πρόσθεσε πως κάποια τμήματά της βυθίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας κι αυτό «θα κάνει μεγάλη ζημιά στον βιότοπό μας». Ερωτηθείσα για την πρόταση βοήθειας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η κ. Τσιαναλτάι είπε ότι το θέμα αφορά το «υπουργείο εξωτερικών» και το «προεδρικό».
Πηγή: ΑΜΠΕ