Skip to main content

Η Ευρώπη υπερβαίνει τους στόχους εκπομπών CO2 για το 2020

Οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ευρώπης έχουν στεφθεί με επιτυχία, καθώς η παραγωγή CO2 το 2014 ήταν 23% μικρότερη σε σύγκριση με το 1990, υπερβαίνοντας το στόχο του 20% που είχε τεθεί για το 2020.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, λίγο πριν από τη μεγάλη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επαναπαυθεί στις δάφνες της και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν το 2014 κατά 4% σε σύγκριση με το 2013, εν μέρει χάρη στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που μείωσαν την ανάγκη για θέρμανση.

Ο οργανισμός προβλέπει ότι με τα υφιστάμενα μέτρα οι χώρες της Ε.Ε. θα σημειώσουν μείωση εκπομπών κατά 24% έως το 2020, και 25%, εάν νέα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή.

«Η Ευρώπη πέτυχε τη μείωση των εκπομπών κατά 23% μεταξύ 1990 και 2014, ενώ την ίδια περίοδο η ευρωπαϊκή οικονομία αυξήθηκε κατά 46%», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Η πρόοδος αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το 2020, με τη μείωση των εκπομπών να εκτιμάται μεταξύ 27 και 30% έως το 2030. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να επιδιώξει ένα 40% ως ελάχιστη απαιτούμενη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει έκκληση για ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους.

Παρά τις επιτυχίες της Ευρώπης στην περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο υπόλοιπος πλανήτης πιθανότατα δε θα καταφέρει να σταματήσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στο βαθμό που απαιτείται για την αποτροπή σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, ένα όριο το οποίο θεωρείται αναγκαίο για να αποφευχθούν σοβαρές ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες, τόσο οι πλούσιες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να καταφύγουν σε πιο δραστικά μέτρα, καταλήγει η έκθεση.