Χώρες με υψηλότερα επίπεδα συμπόνιας και διαφάνειας έχουν και υψηλότερη ευαισθησία για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Ο καθηγητής Τζέικομπ Χίρς, επικεφαλής της έρευνας, στο παρελθόν ανέλυσε το πώς τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του προς το περιβάλλον. Τώρα ο Χιρς προχωράει αυτή τη μελέτη ανάγοντας τις προβλέψεις με βάση τα συλλογικά μέσα χαρακτηριστικά ολόκληρων εθνικών πληθυσμών.
«Στο παρελθόν πιστεύαμε πως η προσωπικότητα έχει σημασία μόνο για προσωπικές ενέργειες και αποτελέσματα», δήλωσε ο Χιρς. «Ωστόσο ανακαλύψαμε πως οι διαφορές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ολόκληρου πληθυσμού έχουν πολλές συνέπειες μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε.
Η νέα έρευνα εξέτασε τα εθνικά χαρακτηριστικά συλλέγοντας στοιχεία από μία βάση δεδομένων 12.000 ατόμων σε 51 χώρες. Οι εθνικές διαφορές στην προσωπικότητα, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τα μέσα χαρακτηριστικά των πολιτών μίας χώρας, χρησιμοποιήθηκαν για την πρόβλεψη βαθμολογίας στο Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (ΕΡΙ). Ο δείκτης ΕΡΙ αναπτύχθηκε στα Πανεπιστήμια Γέιλ και Κολούμπια και αξιολογεί τις χώρες με βάση 22 περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαχείριση των διαφόρων οικοσυστημάτων.
Τα υψηλότερα σκορ στο δείκτη ΕΡΙ, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερο βιώσιμες περιβαλλοντικές πρακτικές, σημείωσαν θετική συσχέτιση κυρίως με δύο χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε εθνικό επίπεδο, την «τερπνότητα», υπονοώντας εμπάθεια και συμπόνοια, και τη διαφάνεια, η οποία αντικατοπτρίζει γνωστική ευελιξία και αισθητική καλλιέργεια. Η ίδια αναλογία παρατηρήθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές εξέταζαν δείγματα από διαφορετικά επίπεδα πλούτου και εκπαίδευσης, όπως και από περιοχές με διαφορετικό μέγεθος πληθυσμού.
Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν έμφαση στους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές ενός έθνους, σύμφωνα με τον Χιρς.