Skip to main content

Τα σαρκοβόρα και σεξουαλικά δραστήρια ερπετά ζουν λιγότερο

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χορτοφαγίας στην ανθρώπινη υγεία έχουν αναλυθεί εις βάθος, όμως όσον αφορά τα ερπετά τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής είναι ξεκάθαρα, σε συνδυασμό με χαμηλότερη σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Λίνκολν εξέτασε πώς επηρεάζεται η διάρκεια ζωής 1.014 ειδών φολιδωτών ερπετών από βασικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις συνήθειες διατροφής και την αναπαραγωγική συχνότητά τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν μεταξύ άλλων 672 είδη σαύρας και 336 είδη φιδιών και παρατήρησαν πως η υψηλότερη συχνότητα επώασης αυγών ή γεννήσεων, καθώς και η γρηγορότερη σεξουαλική ωρίμανση, συνδέονται με μικρότερη διάρκεια ζωής.

«Παρατηρήσαμε πως περισσότερες εγκυμοσύνες και πιο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα σημαίνουν μικρότερη ζωή για τα ερπετά. Κατά παρόμοιο τρόπο, η μελέτη αποκάλυψε πως τα ερπετά που ωριμάζουν σεξουαλικά σε μικρότερη ηλικία έχουν και συντομότερη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με τα είδη που ωριμάζουν αργότερα», δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Πιντσέιρα-Ντονόσο, συνεπικεφαλής της έρευνας.

«Επίσης ανακαλύψαμε πως τα χορτοφάγα ερπετά ζουν περισσότερο από τα σαρκοβόρα ομόλογά τους. Οι φυτικές τροφές έχουν εγγενώς χαμηλότερη διατροφική αξία, έτσι πιστεύουμε πως τα ερπετά με τέτοια διατροφή βιώνουν μία μείωση στους ρυθμούς αναπαραγωγής τους, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε επιμήκυνση της μέσης διάρκειας ζωής τους», πρόσθεσε ο Πιντσέιρα-Ντονόσο.

Για κάθε είδος, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για τη μάζα και τη μέση θερμοκρασία σώματος, τη μικρότερη ηλικία πρώτης αναπαραγωγής, την αναπαραγωγική λειτουργία και συχνότητα, τη διατροφή και το αν είναι νυκτόβιο ή όχι.

Αναλύοντας τα δεδομένα ανακάλυψαν ότι τα φολιδωτά ερπετά με τη μεγαλύτερη μακροζωία διακρίνονται γενικά από «καθυστερημένα» χαρακτηριστικά όπως σπάνια και καθυστερημένη αναπαραγωγή, παραγωγή λιγότερων αυγών και γέννηση μεγαλύτερων νεογνών, καθώς και ψυχρότερες θερμοκρασίες σώματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως μία διατροφή πλούσια σε κρέας και άρα πρωτεΐνες οδηγεί συνήθως σε γρηγορότερη ανάπτυξη και αναπαραγωγή, και πιο βραχεία διάρκεια ζωής, ενώ επιπροσθέτως το κυνήγι θηραμάτων είναι πιο ριψοκίνδυνο από τη συλλογή φρούτων και λαχανικών.

Μελλοντικά πειράματα θα δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία τροφοδοτώντας μια σειρά από τέτοια είδη ερπετών με διαφορετικές δίαιτες, ώστε να διερευνηθούν οι συνέπειες τους στην ανάπτυξη και το χρόνο ωρίμανσης.