Skip to main content

«Όχι» υπουργών στην απόρριψη αλιευμάτων, αλλά με εξαιρέσεις

Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα και κατόπιν συμβιβασμού, οι υπουργοί Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά στη σταδιακή απαγόρευση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της απόρριψης αλιευμάτων μεταξύ 2014 και 2017.

Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν τεταμένες. Εν μέσω πιέσεων από την πλευρά της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, οι υπουργοί συμφώνησαν σε κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να τις απορρίψει. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη θεωρείται νίκη για όσους ζητούσαν την απαγόρευση μιας πρακτικής που έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν το εν τέταρτο των ψαριών που αλιεύονται να καταλήγουν – νεκρά ή ετοιμοθάνατα – πίσω στη θάλασσα.

Η απόρριψη των αλιευμάτων ήταν απόρροια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής του 1983, με την οποία εισήχθησαν ποσοστώσεις με στόχο την προστασία των ιχθυαποθεμάτων. Προκειμένου να μην ξεπερνούν τις ποσοστώσεις, οι ψαράδες επέλεγαν αυτή την αμφιλεγόμενη λύση, την οποία οι επικριτές της θεωρούν ανήθικη, λέγοντας ότι τελικά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ως «ιστορικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Αλιευτική Πολιτική» και «αυγή μιας νέας εποχής για τα αλιεύματα της ΕΕ» χαιρέτισε τη συμφωνία ο υπουργός Αλιείας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβνεϊ, εξαίροντας τους συναδέλφους του για «τη συνεργασία, τη βοήθεια και το σθένος που επέδειξαν για να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε αυτό το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για αλλαγή.»

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση από το 2014, για τα πελαγικά αποθέματα, όπως είναι η ρέγγα ή το σκουμπρί, ενώ θα επεκταθεί από τον Ιανουάριο του 2016 σε βενθοπελαγικά ψάρια της Βόρειας Θάλασσας καθώς και των υδάτων της βόρειας και νοτιοδυτικής Ευρώπης.

Οι εξαιρέσεις αφορούν τα πληρώματα αλιευτικών που δραστηριοποιούνται μακριά από τις ακτές, αλιεύοντας μικτά αποθέματα και σε περιπτώσεις, στις οποίες το κόστος της μεταφοράς των ψαριών στα λιμάνια κρίνεται απαγορευτικό. Τα πληρώματα αυτά θα μπορούν αρχικά να απορρίπτουν το 9% των ψαριών, ποσοστό που θα μειωθεί στο 7%.

Οι λεπτομέρειες για την επιβολή της απαγόρευσης στην πράξη, σε σχέση με τις ποσοστώσεις ή το καθεστώς που θα τις αντικαταστήσει, θα συζητηθούν αργότερα.